GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 09:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 108,9 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,6 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda pale za 10,8 posto, a intermedijarnih proizvoda za 2,8 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 14,1 posto, a zalihe energije za 1,9 posto.

Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su pale za 13,3 posto, kapitalnih proizvoda za 11,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 0,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 4,8 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 5,7 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 363 posto te kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 234,6 posto.

Najviše su pak pale zalihe u proizvodnji strojeva i uređaja, za 20 posto te proizvodnji električne opreme, za 14,3 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi također kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 414,9 posto, a najveći pad kod proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 27,4 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Njemačka podiže pandemijski dug na 470 mlrd eura
DUG
Njemačka podiže pandemijski dug na 470 mlrd eura
BERLIN - Njemačka vlada usvojila je u srijedu nacrt proračuna za 2022. godinu, s novim dugom od gotovo 100 milijardi eura za financiranje dodatnih covid-mjera, čime je ukupno zaduživanje povezano s pandemijom poraslo na 470 milijardi eura.
MMF: Izdašna financijska sredstva EU-a Hrvatskoj pružaju povijesnu priliku
PRILIKE
MMF: Izdašna financijska sredstva EU-a Hrvatskoj pružaju povijesnu priliku
WASHINGTON - Unatoč znatnom pogoršanju uzrokovanom pandemijom, Hrvatska ima rijetku priliku da u sljedećih pet godina povrati zdravlje gospodarstvu, a uz pomoć EU fondova može povećati investicije potrebne za znatno veće stope rasta, poručili su članovi Misije MMF-a u zaključnoj izjavi objavljenoj u srijedu, procjenivši da bi rast BDP-a u 2021. mogao premašiti 6 posto.
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
SNAŽAN RAST
Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
CIJENE
Korona je donijela blago smanjenje cijena i usluga u Hrvatskoj
ZAGREB - Godina korone donijela je blago smanjenje razine potrošačkih cijena i usluga u Hrvatskoj u odnosu na prosječne vrijednosti u Europskoj uniji, sa 71 posto prosjeka EU u 2019. na 69 posto u 2020. godini, piše u srijedu Večernji list.
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
OPTIMIZAM
Povjerenje europskih potrošača u lipnju na najvišoj razini od 2018.
BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača ojačalo je u lipnju, peti mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od 2018. godine, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE