GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju siječnja prošle godine veće za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 23,9 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 10,8 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su pale za 3,4 posto, a kapitalnih proizvoda, za 2,6 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 3,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije pale 49,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su na godišnjoj razini porasle za 20,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale za 1,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 0,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 55,7 posto te kod proizvodnje duhanskih proizvoda, za 41,2 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 34,2 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 14,9 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 60,6 posto, a najveći pad kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,7 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija, zalihe energije, zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE