GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u ožujku 2,7 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni značajno su povećane zalihe energije, za čak 115,9 posto. Porasle su i zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 8,1 posto i kapitalnih proizvoda, za 3,3 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za pet posto te intermedijarnih proizvoda za 1,2 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle 39,2 posto, kapitalnih proizvoda za 10 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,3 posto.

Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno smanjene za 12,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,5 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle za 2,9 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za jedan posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji smanjene za 3,6 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija, energija, kapitalni proizvodi, trajni proizvodi za široku potrošnju
PROČITAJ I OVO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE