GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za razliku od Hrvatske, inflacija u Sloveniji u ozbiljnom padu

Za razliku od Hrvatske, inflacija u Sloveniji u ozbiljnom padu
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2024 / 14:23
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Gospodarska klima u svibnju je drugi mjesec zaredom bila bolja na godišnjoj razini.

Potrošači su također bili mnogo optimističniji kada je inflacija smanjena. Zbog nedostatka adekvatne radne snage rast plaća ostao je relativno visok unatoč usporavanju, napominje Umar.

Mjesečni pad broja registriranih nezaposlenih u svibnju je nešto manji nego prethodnih mjeseci. Na godišnjoj razini svih nezaposlenih bilo je 6,6 posto manje nego godinu prije, a dugotrajno nezaposlenih zbog nedostatka radne snage 14,5 posto manje. Zbog metodološke promjene rast broja zaposlenih u ožujku je bio nešto veći nego u posljednjim mjesecima prošle godine. I dalje dolazi od većeg broja stranih državljana koji rade, navodi Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) u najnovijoj publikaciji Ekonomskog ogledala.

Rast plaća je donekle umjeren. Prosječna bruto plaća u ožujku je na godišnjoj razini nominalno veća za 6,4 posto, a realno za 2,7 posto. Realno je u privatnom sektoru bila veća za 3,5 posto, a u javnom za 1,3 posto. U prva tri mjeseca nominalni rast prosječne bruto plaće (7,1 posto) bio je manji nego u prethodnim tromjesečjima.

Međugodišnji rast potrošačkih cijena u svibnju je pao na 2,5 posto, što je najniže od rujna 2021. U usporedbi s prethodnim mjesecima, usporavanju je najviše pridonio znatno niži rast cijena stanovanja, vode, struje, plin i druga skupina goriva. Rast cijena usluga također je umjeren na međugodišnjoj razini s rastom od 4,1 posto, ali je ostao relativno visok u odnosu na ostale skupine.

Dostupni ekonomski pokazatelji u drugom tromjesečju ukazuju na poboljšanje u proizvodnji i trgovini. Proizvodnja prerađivačkih djelatnosti porasla je nakon značajne kontrakcije u ožujku i travnju te se približila razinama iz prva dva mjeseca godine. U odnosu na travanj prošle godine veća je za 8,2 posto, a u prva četiri mjeseca bila je slična kao u istom razdoblju godinu ranije.

Robna razmjena u travnju je smanjena u odnosu na ožujak, no veća je na međugodišnjoj razini. U prosjeku prva četiri mjeseca robni izvoz i uvoz i dalje su niži u usporedbi s istim razdobljem lani.

U svibnju se raspoloženje u izvozno orijentiranim djelatnostima popravilo, ali su izvozne narudžbe ostale na vrlo niskoj razini. Nakon stagnacije u prvom tromjesečju travnja, realni dohodak većine trgovinskih sektora postojano je jačao te je bio viši i na međugodišnjoj razini.

Prema preliminarnim podacima, nastavljen je međugodišnji rast potrošnje kućanstava trajnih dobara. Nakon visokog rasta početkom prošle godine, aktivnost u građevinarstvu postupno se smanjuje uz mjesečne oscilacije, u prva četiri mjeseca bila je niža za 3,2 posto na godišnjoj razini.

Raspoloženje u slovenskom gospodarstvu u svibnju je bilo nešto lošije nego prethodni mjesec, ali bolje nego u svibnju prošle godine.

Tagovi: INFLACIJA, SLOVENIJA, CIJENE
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE