GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yellen: Inflacija se uskoro vraća u ciljane okvire Feda

Yellen: Inflacija se uskoro vraća u ciljane okvire Feda
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2024 / 16:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ministrica financija Janet Yellen izjavila je za Yahoo Finance da "ne vidi osnovu" za recesiju u SAD-u i da očekuje da će Federalne rezerve sljedeće godine postići ciljanu inflaciju od 2% - što je brži tempo nego što predviđaju kreatori politike središnje banke.

"Očekujem da će se inflacija smanjiti, a kako budemo ulazili u sljedeću godinu, vjerujem da će se inflacija vratiti na Fed-ov cilj od 2%," rekla je za Yahoo Finance.

Dužnosnici Feda prošli su tjedan objavili srednju projekciju koja pokazuje da će se Fedova preferirana mjera inflacije vratiti na 2% 2026. Dužnosnici Feda također su signalizirali samo jedno smanjenje stope ove godine jer je potrebno više vremena od očekivanog da se inflacija smanji.

Veliki razlog zašto Yellen očekuje daljnje hlađenje inflacije je povezan s troškovima smještaja, koji su bili veliki čak i dok druge cijene padaju. Cijene najma novih stanova stabilizirale su se u mnogim dijelovima zemlje, rekla je, a to će početi smanjivati troškove kako sve više iznajmljivača obnavlja svoje ugovore.

"To je držalo povećanje troškova stanovanja iznad normalnih razina", rekla je. "Osjećam se prilično uvjeren da će se to smanjiti tijekom sljedeće godine i nastaviti pomicati inflaciju."

Yellen je u ponedjeljak najavila neke mjere osmišljene za pomoć s visokim troškovima stanovanja, uključujući 100 milijuna dolara putem novog fonda tijekom sljedeće tri godine za potporu pristupačnog financiranja stanovanja.

Cijene kuća u SAD-u dosegnule su rekordnu visinu u svibnju jer je srednja cijena kuće u SAD-u koja je prethodno bila u vlasništvu porasla za 5,8% u odnosu na godinu prije na 419.300 USD, prema Nacionalnoj udruzi trgovaca nekretninama.

"Ne želim reći da postoji srebrni metak" za pitanje pristupačnosti stanovanja, rekla je Yellen. Ali "želimo koristiti svaki alat koji imamo."

Odbila je reći kada misli da bi Fed mogao ponuditi olakšanje tržištu nekretnina snižavanjem kamatnih stopa, rekavši da sve ovisi o tome što podaci pokazuju kreatorima politike.

Tagovi: YELLEN, INFLACIJA, FED
PROČITAJ I OVO
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE