GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna

Xi Jinping: Kineska ekonomija je otporna
PERSPEKTIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 08:54
Autor: Matej Balen
PEKING – Na panel raspravi tijekom trajanja sjednice Nacionalnog kongresa, predsjednik Xi Jinping je naglasio dugoročnu perspektivu kineskog ekonomskog razvitka, te potrebu za ekonomskom stabilizacijom.

Ponovivši zaključke govora kineskog premijera Li Keqianga od prethodnog dana, kineski predsjednik Xi Jinping je naglasio trenutnu potrebu za stabilizacijom u šest područja: zaposlenosti stanovništva, financijskom sektoru, međunarodnoj trgovini, stranim investicijama, domaćim investicijama te gospodarskim ciljevima.

„Usprkos nestabilnostima u svijetu, ekonomskoj recesiji u svijetu, padu globalne trgovine i investicija, turbulencijama na tržištima kapitala, restrikcijama kretanja i pada u turizmu, krizi globalizacije i povećanja protekcionističkih politika – kinesko gospodarstvo je otporno i stajat će na pozitivnoj strani povijesti u borbi s rastućim protekcionizmom“, naglasio je Xi i dodao:

„Najvažnija je dugoročna perspektiva te je nadasve potrebno poslati poruke stabilnosti cijelome društvu, kao i svim subjektima na domaćem tržištu. Moramo ubrzati napredak digitalne ekonomije, „pametne“ proizvodnje, zdravstvenog sustava, novih materijala, te općenito novih područja industrije, poput biotehnologije“

Prema riječima kineskog predsjednika, najvažnije je ubrzati rast domaćeg tržišta, koji će onda potaknuti rast onoga stranoga. Kina ima stotinu milijuna registriranih poslovnih entiteta, kao i 170 milijuna visoko educiranog stanovništva, najveće industrijske kapacitete na svijetu, te najmasovniji potencijal domaćeg tržišta kojeg čini 1.4 milijarde stanovnika.

„Pritisci na kinesku ekonomiju su veliki, ali Kina mora stajati snažna u obrani otvorenog svjetskog trgovinskog sustava, inzistirati na multilateralizmu i demokratizaciji međunarodnih odnosa, te razvijati otvorenost, međunarodnu suradnju i dobrobit za sve.“, zaključio je kineski predsjednik.

Tagovi: xi Jinping, kineska ekonomija, kinesko tržište, recesija, globalna ekonomija
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE