GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO odobrio EU-u kompenzacijske carine zbog američkih subvencija za Boeing

WTO odobrio EU-u kompenzacijske carine zbog američkih subvencija za Boeing
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2020 / 18:45
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je u utorak Europskoj uniji kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih američkih subvencija proizvođaču zrakoplova Boeingu.

SAD i EU spore se pred WTO-om oko potpora Airbusu odnosno Boeingu već šesnaest godina, a njihove višestruke tužbe prerasle su u najveći trgovinski spor u povijesti međunarodne trgovinske arbitraže.

WTO je ove godine SAD-u odobrio kompenzacijske carine na europski uvoz u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog nepropisnih europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu.

Danas su u odvojenom sporu presudili da je i SAD nepropisno subvencionirao Boeing, odobrivši Europskoj uniji uvođenje kompenzacijskih carina u vrijednosti četiri milijarde dolara.

Odluka bi mogla zaoštriti napetosti u transatlantskim trgovinskim odnosima samo tri tjedna uoči američkih predsjedničkih izbora, koji bi trebali biti održani 3. studenog.

Pregovarači obje strane smatraju da bi mogla potaknuti i nužnu raspravu o rješenju višegodišnjeg spora. I SAD i EU naznačili su da žele riješiti spor oko subvencija za proizvođače zrakoplova, optužujući drugu stranu da ne želi ozbiljno razgovarati.

Američka savezna država Washington već je ukinula porezne olakšice koje su išle na ruku Boeingu a Airbus planira vladama u Parizu i Madridu vraćati veće rate kredita, odobrenih za zrakoplov A350.

Izvori na obje strane kažu da od konkurenta žele veće ustupke prije no što pristanu na dogovor.

Europska komisija kaže da je sklona sporazumnom rješenju ali je spremna uvesti i carine ako se ono pokaže neostvarivim. Već su sastavili popis proizvoda i planiraju cariniti američke zrakoplove, vino, žestoka pića, putne torbe, traktore, smrznutu ribu i prehrambene proizvode.

Bruxelles najranije može uvesti kompenzacijske carine nakon sastanka WTO-a koji će biti održan 26. listopada. Promatrači uglavnom procjenjuju da će povući taj potez nakon američkih predsjedničkih izbora, navodi Reuters.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, Europska unija, Airbus, Boeing
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE