GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.

WTO očekuje slabašan rast globalne trgovine na početku 2020.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Globalna robna razmjena vjerojatno će slabašno rasti i na početku 2020. godine a dodatnu prijetnju predstavlja epidemija novog koronavirusa, pokazuje tromjesečno izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

WTO-ov barometar globalne robne trgovine pao je u prvom ovogodišnjem tromjesečju na 95,5 bodova, s 96,9 bodova u posljednjem tromjesečju 2019., pokazuje WTO-ovo izvješće.

Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju rast ispod dugoročnog prosjeka.

U WTO-u ujedno napominju da rezultati istraživanja ne uzimaju u obzir najnovija zbivanja, poput epidemije novog koronavirusa u Kini, koja bi mogla dodatno ugroziti trgovinske izglede.

Iako su podaci na kraju prošle godine signalizirali skromni oporavak, novi pokazatelji navode na zaključak da on neće biti održiv i da će rast vjerojatno dodatno oslabiti u razdoblju od siječnja do ožujka, procjenjuju u WTO-u.

Tako indeksi pokazuju daljnji pad kontejnerskog prijevoza tereta i trgovine poljoprivrednim sirovinama. Silazni trend izvoznih narudžbi i trgovine elektronskim dijelovima dotaknuo je pak dno kao a kraju se približilo i razdoblje pada zračnog prijevoza tereta dok je trgovina automobilskih proizvoda na razini dugoročnog trenda.

Ključni će faktori za te elemente globalne robne razmjene u predstojećim mjesecima biti epidemija koronavirusa u Kini i tempo oporavka globalnog gospodarstva, ističu u WTO-u.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, WTO, globalna trgovina, trgovina
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE