GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO očekuje oštar pad globalne robne razmjene u prvoj polovini godine

WTO očekuje oštar pad globalne robne razmjene u prvoj polovini godine
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
ŽENEVA - Obujam svjetske robne razmjene vjerojatno će pokazati strmoglavi pad u prvoj polovini ove godine budući da pandemija Covida-19 izaziva poremećaje u gospodarstvu, pokazuje barometar trgovine Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Indeks globalne robne razmjene trenutno iznosi 87,6 bodova i na najnižoj je razini od srpnja 2016. godine kada je uveden, izvijestio je u srijedu WTO.

Njegova vrijednost navodi na zaključak da se oštar pad svjetske trgovine nastavio i u drugom kvartalu, tumače u WTO-u.

U veljači indeks je iznosio 95,5 bodova, podsjeća Reuters, napominjući da vrijednost od 100 bodova signalizira rast u skladu sa srednjoročnim trendovima..

“Sadašnja razina indeksa obuhvaća početne faze izbijanja epidemije Covida-19 i još ne pokazuje naznake da je pad trgovine dotaknuo dno”, navodi se u priopćenju.

Trgovinska razmjena počela je usporavati i prije pandemije, i to zbog trgovinskog rata najvećih gospodarstava poput Kine i Sjedinjenih Država i posustajanja gospodarskog rasta, podsjećaju.

U travnju WTO je procijenio da bi se svjetska robna razmjena u 2020. mogla smanjiti od 13 do 32 posto, ovisno o trajanju pandemije i učinkovitosti mjera koje su države poduzele kako bi je suzbile. Najnovija vrijednost indeksa u skladu je s tom procjenom, ističu u WTO-u.

WTO-ov indeks o izgledima za trgovinu obuhvaća podatke iz anketa o izvoznim narudžbama u korporativnom sektoru, o zračnom i kontejnerskom prijevozu tereta, proizvodnji automobila te prodaji i trgovini elektroničkih komponenti i poljoprivrednih sirovina.

Cilj mu je prije svega pokazati dinamiku rasta i eventualne točke promjene trenda u globalnoj trgovini, podsjeća WTO.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, globalna trgovina, koronavirus, Roberto Azevedo
PROČITAJ I OVO
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE