GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WTO: Američke carine na robu iz Kine su nelegalne

WTO: Američke carine na robu iz Kine su nelegalne
CARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2020 / 21:11
Autor: SEEbiz
ŽENEVA - Svjetska trgovinska organizacija (WTO) je danas presudila da su nelegalne američke carine na kinesku robu vrijednu više od 200 milijardi dolara.

Tom odlukom je WTO prvi put presudila protiv serije carina koje je administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa uvela nizu zemalja – i saveznica i rivala.

Trump je više puta kritizirao WTO da se nepošteno odnosi prema SAD-u.

Tijelo WTO za rješavanje sporova nije prihvatilo argument SAD-a da su nedozvoljene aktivnosti Kine štetne po američke interese u područjima kao što su krađa intelektualnog vlasništva i transfer tehnologije.

Presuda teoretski omogućava Kini da uvede uzvratne carine na američku robu vrijednu milijarde dolara.

Međutim, nije vjerojatno da će ona imati veliki konkretan utjecaj, bar ne u kratkom roku, jer se SAD mogu žaliti na odluku, a sud WTO za žalbe trenutno ne funkcionira, najviše zbog odbijanja Washingtona da prihvati nove članove tog tijela.

Sud za žalbe, koji donosi konačne presude u trgovinskim sporazumima, ne funkcionira od prošle godine, kada su istekli mandati dva od tri posljednja suca.

Američke carine su uperene protiv dvije grupe kineskih proizvoda.

Takse od 10 posto SAD su u rujnu 2018. uvele na kinesku robu vrijednu oko 200 milijardi dolara. Osam mjeseci kasnije SAD su te takse podigle na 25 posto.

U lipnju 2018. SAD su uvele takse na kinesku robu vrijednu oko 34 milijarde dolara.

Tagovi: Svjetska trgovinska organizacija, američke carine, trgovinski rat, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
OTKRIĆA
New York Times: Trump deset godina nije platio nikakav porez na dohodak
NEW YORK - Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 od 15 godina, počevši od 2000. godine, jer je izvijestio da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi eksplozivni izvještaj objavljen u nedjelju u New York Timesu.
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE