GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.

Weidmann očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 11:48
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Krizna kupovina obveznica u eurozoni trebala bi uskoro završiti, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann, procijenivši da bi se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) trebala normalizirati u 2022. godini.

ECB kupuje obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa PEPP ukupne vrijednosti 1.850 milijardi dolara kako bi spriječio rast troškova zaduživanja u eurozoni i time podupro gospodarstvo.

Na prošlotjednoj sjednici potvrdili su ključne kamatne stope od nula posto, te kamatne stope na depozite banaka od minus 0,5 posto.

Poručili su također da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog programa “barem do kraja ožujka 2022. godine, a definitivno dok se ne zaključi da je kriza koju je prouzročio koronavirus završila”.

„PEPP mora biti ugašen kada završi kriza zbog koje je uspostavljen”, istaknuo je njemački guverner, član upravnog vijeća ECB-a, u razgovoru za poslovni dnevnik Handelsblatt.

Uvjeti za normalizaciju monetarne politike konsolidirani su ekonomski oporavak i ukidanje mjera potrebnih da se pandemija suzbije, a oni bi trebali biti ispunjeni 2022. godine, rekao je Weidmann prema izvješću njemačkog lista.

Tagovi: Jens Weidmann, eurozona, monetarna politika, Europska središnja banka, Bundesbank
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE