GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi

Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 13:13
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.

Nakon što je intervju objavljen Vuković se javio i na Facebooku Udruge Glas poduzetnika.

"Dopustite jednu predikciju pa ćemo vidjeti za nekoliko godina koliko će biti točna", piše Vuković na početku objave.

"Sjećate se zadnjeg oporavka nakon krize? 2011. dolazi nova Vlada i suočava se s velikim deficitom proračuna i rastom javnog duga, sve kao posljedica krize u Europi i loših reakcija prethodne Vlade.

Osovina Linić-Čačić je tada zamislila da će se ekonomija naglo oporaviti i usput zatvoriti proračunski deficit kombinacijom velikih javnih investicija i povećanjem poreza i porezne presije. Takva kombinacija, bez iti jedne provedene reforme koja bi riješila prije svega ključna političko-ekonomska ograničenja oporavku, rezultirala je, kao što znate, stagnacijom od 6 godina i najduljim oporavkom od krize u Europi", piše Vuković.

Onda se dotakao ministra Marića i situacije s Odborom za zdravstvo.

"HDZ je tada u oporbi, btw, bio jako kritičan. Sada su u prilici da naprave identičnu pogrešku. Idućih par godina deficit i dug ponovo će postati ključna pitanja. Kako će ga zatvoriti Kombinacijom javnih investicija i povećanja poreza. Već je pušten balon o povećanju doprinosa na zdravstvo, a takvih stvari će biti još, jer bez konkretnih reformi - kojih u ovom Planu *nema* - ništa im drugo neće preostati nego dizanje poreza. Ministar Marić će sigurno biti protiv, zato i onakva reakcija jučer jer zna što ga čeka ako ne bude reformi (u tom konkretnom slučaju) zdravstva. Naprosto neće imati izbora i prionut ćemo, empirijski dokazano, najgorem mogućem scenariju tijekom oporavka: podizanje javne potrošnje i podizanje poreza", piše.

Što mislite kako će to završiti?

Ovaj put je jedna stvar drukčija - postoji Udruga Glas poduzetnika. Mi ćemo nastojati spriječiti takav scenarij jer - bez lažne skromnosti - ipak malo bolje od Vladinih ministara i birokrata razumijemo kako funkcionira gospodarstvo i kako se stvara dodatna vrijednost. Ako nas budu ignorirali, to čine na svoju štetu i na štetu Hrvatske. Neka barem shvate taj rizik kojeg preuzimaju", piše.

Tagovi: Vuk Vuković, Zdravko Marić, Vili Beroš, Glas poduzetnika, Radimir Čačić reforma zdravstva
PROČITAJ I OVO
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
KONTROVERZE
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
BRUXELLES - Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za spriječavanje pranja novca čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom.
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE