GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi

Vuk Vuković: Marić je svjestan što nas čeka bez reformi
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 13:13
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Ekonomist Vuk Vuković, jedan od čelnih ljudi UGP-a, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju govorio je o tome što Hrvatsku čeka idućih godina.

Nakon što je intervju objavljen Vuković se javio i na Facebooku Udruge Glas poduzetnika.

"Dopustite jednu predikciju pa ćemo vidjeti za nekoliko godina koliko će biti točna", piše Vuković na početku objave.

"Sjećate se zadnjeg oporavka nakon krize? 2011. dolazi nova Vlada i suočava se s velikim deficitom proračuna i rastom javnog duga, sve kao posljedica krize u Europi i loših reakcija prethodne Vlade.

Osovina Linić-Čačić je tada zamislila da će se ekonomija naglo oporaviti i usput zatvoriti proračunski deficit kombinacijom velikih javnih investicija i povećanjem poreza i porezne presije. Takva kombinacija, bez iti jedne provedene reforme koja bi riješila prije svega ključna političko-ekonomska ograničenja oporavku, rezultirala je, kao što znate, stagnacijom od 6 godina i najduljim oporavkom od krize u Europi", piše Vuković.

Onda se dotakao ministra Marića i situacije s Odborom za zdravstvo.

"HDZ je tada u oporbi, btw, bio jako kritičan. Sada su u prilici da naprave identičnu pogrešku. Idućih par godina deficit i dug ponovo će postati ključna pitanja. Kako će ga zatvoriti Kombinacijom javnih investicija i povećanja poreza. Već je pušten balon o povećanju doprinosa na zdravstvo, a takvih stvari će biti još, jer bez konkretnih reformi - kojih u ovom Planu *nema* - ništa im drugo neće preostati nego dizanje poreza. Ministar Marić će sigurno biti protiv, zato i onakva reakcija jučer jer zna što ga čeka ako ne bude reformi (u tom konkretnom slučaju) zdravstva. Naprosto neće imati izbora i prionut ćemo, empirijski dokazano, najgorem mogućem scenariju tijekom oporavka: podizanje javne potrošnje i podizanje poreza", piše.

Što mislite kako će to završiti?

Ovaj put je jedna stvar drukčija - postoji Udruga Glas poduzetnika. Mi ćemo nastojati spriječiti takav scenarij jer - bez lažne skromnosti - ipak malo bolje od Vladinih ministara i birokrata razumijemo kako funkcionira gospodarstvo i kako se stvara dodatna vrijednost. Ako nas budu ignorirali, to čine na svoju štetu i na štetu Hrvatske. Neka barem shvate taj rizik kojeg preuzimaju", piše.

Tagovi: Vuk Vuković, Zdravko Marić, Vili Beroš, Glas poduzetnika, Radimir Čačić reforma zdravstva
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE