GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava

Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 21:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.

"Novac u hrvatskim bankama je vrlo siguran. Banke su dobro kapitalizirane i imaju vrlo visoku likvidnost, što se vidi iz svih pokazatelja. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je 24,6 posto, a prosjek Europske unije je 18,9 posto. Koeficijent likvidnosti je 242 posto u odnosu na prosjek EU-a od 162 posto ", rekao je guverner. za Novu TV.

Biočina je zatim istaknuo da je i švicarska banka Credit Suisse bila dobro kapitalizirana, ali ju je na kraju ipak kupila najveća tamošnja banka UBS.

"Ona je bila solidno kapitalizirana, ali ne kao hrvatske banke. Drugo, to je banka koja je već neko vrijeme imala problema s poslovnim modelom i rezultatima. Godinama imaju probleme tako da ono što se dogodilo nije bilo neko veliko iznenađenje", rekao je Vujčić.

Osim toga, dodao je da su depoziti hrvatskih štediša osigurani do 100.000 eura.

Tko god ima depozite do tih iznosa se ne mora brinuti. Čak i u najgorem slučaju, kojeg ne predviđamo i koji u ovom trenutku nije realna opcija, njihovi depoziti su sigurni. Otprilike 55-60 posto svih depozita u hrvatskim bankama je osigurano", rekao je.

Reporter Nove TV ga je također pitao i o cijenama kredita u Hrvatskoj.

"Cijene kredita rastu, ali blaže nego u eurozoni zato što smo imali specifične stvari poput opuštanja mjera monetarne politike. Ono što vidimo je da su krediti poduzećima rasli s dva na tri posto, a stanovništvu za pola posto", odgovorio je.

Također je rekao da je vrhunac inflacije prošao i da će ona padati, ali da se to neće dogoditi brzo.

"Mi očekujemo da će u 2023. prosječna stopa biti sedam posto, što je niže od dvoznamenkaste inflacije koju smo imali 2022. godine. Definitivno smo u smjeru pada i to će se nastaviti prema kraju godine", ustvrdio je Vujčić.

Reporter Dnevnika Nove TV zatim ga je podsjetio na njegov komentar da građani, ako su im cijene previsoke, odu ondje gdje su one niže te ga je potom pitao kakav bi savjet danas dao građanima.

"Hrvatska narodna banka je pregledala podatke najvećih maloprodajnih lanaca, od prodaje hrane, odjeće, namještaja, kućnih potrepština itd. Vidjeli smo da su zbog eura rasle samo cijene usluga, a ne i proizvoda. To je poslije s podacima o inflaciji potvrdio i Zavod za statistiku", odgovorio je.

"Jedina cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, je cijena kave. Porasla je 1. siječnja, očito se zaokruživala na više. Međutim, kada smo gledali periode od 10 dana, polako se to povećanje počelo smanjivati. To znači da su ljudi radili upravo ono o čemu sam pričao i tržište je odradilo svoje", dodao je.

Na kraju razgovora komentirao je i situaciju na tržištu nekretnina.

"Vidim da su cijene 2022. godine značajno rasle, ali vidimo i da se promet na tržištu smanjuje. Prošle godine smo imali manji broj transakcija nego 2021. i opet vidimo da se prema četvrtom kvartalu broj transakcija smanjuje. Ono što se obično na tržištu nekretnina događa nakon pada broja transakcija je pad cijena", rekao je, piše Dnevnik.hr.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, kava, inflacija, cijene kave, bankarska kriza, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
NBS: Strani investitori smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting
REJTING
NBS: Strani investitori smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting
BEOGRAD - Strani investitori sa kojima su u Londonu razgovarali predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija smatraju da Srbija zaslužuje investicioni rejting, saopštila je danas NBS.
Prosječna zagrebačka neto plaća za ožujak 1.323 eura
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za ožujak 1.323 eura
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za ožujak ove godine iznosila je 1.323 eura, što je nominalni rast od 2,4 posto u odnosu na veljaču te za 11,8 posto u odnosu na ožujak prošle godine.
Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata
RECESIJA
Eurozona početkom godine bila u recesiji, pokazuju revidirani podaci Eurostata
FRANKFURT - Eurozona je bila u recesiji početkom 2023., prema podacima Eurostata revidiranim naniže
Svjetska banka zadržala prognoze rasta crnogorske ekonomije
PROGNOZE
Svjetska banka zadržala prognoze rasta crnogorske ekonomije
PODGORICA – Svjetska banka (SB) nije u najnovijem izvještaju mijenjala prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu.
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE