GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava

Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2023 / 21:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.

"Novac u hrvatskim bankama je vrlo siguran. Banke su dobro kapitalizirane i imaju vrlo visoku likvidnost, što se vidi iz svih pokazatelja. Kapitaliziranost hrvatskih banaka je 24,6 posto, a prosjek Europske unije je 18,9 posto. Koeficijent likvidnosti je 242 posto u odnosu na prosjek EU-a od 162 posto ", rekao je guverner. za Novu TV.

Biočina je zatim istaknuo da je i švicarska banka Credit Suisse bila dobro kapitalizirana, ali ju je na kraju ipak kupila najveća tamošnja banka UBS.

"Ona je bila solidno kapitalizirana, ali ne kao hrvatske banke. Drugo, to je banka koja je već neko vrijeme imala problema s poslovnim modelom i rezultatima. Godinama imaju probleme tako da ono što se dogodilo nije bilo neko veliko iznenađenje", rekao je Vujčić.

Osim toga, dodao je da su depoziti hrvatskih štediša osigurani do 100.000 eura.

Tko god ima depozite do tih iznosa se ne mora brinuti. Čak i u najgorem slučaju, kojeg ne predviđamo i koji u ovom trenutku nije realna opcija, njihovi depoziti su sigurni. Otprilike 55-60 posto svih depozita u hrvatskim bankama je osigurano", rekao je.

Reporter Nove TV ga je također pitao i o cijenama kredita u Hrvatskoj.

"Cijene kredita rastu, ali blaže nego u eurozoni zato što smo imali specifične stvari poput opuštanja mjera monetarne politike. Ono što vidimo je da su krediti poduzećima rasli s dva na tri posto, a stanovništvu za pola posto", odgovorio je.

Također je rekao da je vrhunac inflacije prošao i da će ona padati, ali da se to neće dogoditi brzo.

"Mi očekujemo da će u 2023. prosječna stopa biti sedam posto, što je niže od dvoznamenkaste inflacije koju smo imali 2022. godine. Definitivno smo u smjeru pada i to će se nastaviti prema kraju godine", ustvrdio je Vujčić.

Reporter Dnevnika Nove TV zatim ga je podsjetio na njegov komentar da građani, ako su im cijene previsoke, odu ondje gdje su one niže te ga je potom pitao kakav bi savjet danas dao građanima.

"Hrvatska narodna banka je pregledala podatke najvećih maloprodajnih lanaca, od prodaje hrane, odjeće, namještaja, kućnih potrepština itd. Vidjeli smo da su zbog eura rasle samo cijene usluga, a ne i proizvoda. To je poslije s podacima o inflaciji potvrdio i Zavod za statistiku", odgovorio je.

"Jedina cijena koja je stvarno porasla, a to je iskustvo i drugih zemalja, je cijena kave. Porasla je 1. siječnja, očito se zaokruživala na više. Međutim, kada smo gledali periode od 10 dana, polako se to povećanje počelo smanjivati. To znači da su ljudi radili upravo ono o čemu sam pričao i tržište je odradilo svoje", dodao je.

Na kraju razgovora komentirao je i situaciju na tržištu nekretnina.

"Vidim da su cijene 2022. godine značajno rasle, ali vidimo i da se promet na tržištu smanjuje. Prošle godine smo imali manji broj transakcija nego 2021. i opet vidimo da se prema četvrtom kvartalu broj transakcija smanjuje. Ono što se obično na tržištu nekretnina događa nakon pada broja transakcija je pad cijena", rekao je, piše Dnevnik.hr.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, kava, inflacija, cijene kave, bankarska kriza, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE