GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 8,5 posto

Vujčić: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 8,5 posto
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 14:03
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA – Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je izjavio da se u trećem tromjesečju očekuje visoki rast BDP-a te da bi na razini cijele 2021. mogao dosegnuti 8,5 posto, što je iznad zadnje projekcije, a na to su najviše utjecali rezultati turističke sezone i snažniji rast robnog izvoza.

Takva, optimističnija projekcija uključuje rast prihoda od turizma nadomak razine od 90 posto iz rekordne 2019., dodao je.

Vujčić je istaknuo i da su projekcije za 2022. nešto umjerenije, pri čemu u HNB-u očekuje rast BDP-a od 4,1 posto, uz značajne rizike i za viši i za niži rast, rekao je guverner u uvodnom predavanju o izgledima za oporavak i monetarnoj politici na dvodnevnoj, 24. znanstveno-stručnoj konferenciji „Financijsko tržište“ u Opatiji, koju je organizirala Hrvatska udruga banaka, uz programsko partnerstvo Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Inflacija bi, pak, u ovoj godini mogla ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. blago usporiti na 2,1 posto, pri čemu su osnovni izvori rasta inflacije rast cijena energije i hrane, naveo je.

Korištenje EU sredstava je sve veće, a turistička sezona je bila iznad očekivanja, ocjenjuje Vujčić te dodaje kako će korištenje EU fondova pozitivno utjecati na rast BDP-a u srednjoročnom razdoblju

"Očekujemo daljnji rast zaposlenosti u 2022., budući da potražnja za radnicima raste", rekao je guverner i nastavio da od 2019. Hrvatska bilježi značajan skok uvoza stranih radnika, uz stagnaciju u vrijeme pandemije. U javnosti se govori o 35 tisuća radnika, no Vujčić kaže kako poduzetnici smatraju da je potrebno i dvostruko više stranih radnika.

Guverner HNB-a očekuje rast viška tekućeg i kapitalnog računa, uz poboljšanje pokazatelja inozemne zaduženosti. Od drugog tromjesečja prisutna je blaga aprecijacija nominalnog tečaja kune prema euru, a očekuje se i daljnji nastavak rasta međunarodnih pričuva.

Višak likvidnosti u financijskom sustavu je na na povijesno najvišim razinama, a uz istovremeni nastavak smanjenja troškova financiranja može se očekivati nastavak pada kamatnih stopa za kredite poduzećima, stanovništvu i državi, izjavio je. Prigušen je rast plasmana poduzećima unatoč blagom ublažavanju standarda odobravanja kredita i oporavku potražnje, a krediti stanovništvu rastu pod utjecajem programa subvencioniranja. Isto se očekuje i 2022., naveo je.

Osvrnuvši se na rizike za rast, Vujčić kaže da su uravnoteženi. Pritom su negativni rizici nove varijante virusa, strah od inflacije, val odgođenih stečajeva, slabija ulaganja zbog neizvjesnosti, poremećaj u u opskrbnim lancima i sporije korištenje sredstava iz EU, dok su pozitivni rizici bolja prilagodba poduzeća na rad u uvjetima pandemije, akumulirana štednja, restrukturiranje proizvodnih lanaca EU i jače korištenje sredstava iz EU fondova.

Kako je rekao, u tijeku je proces povratka proizvodnje iz Azije u EU, istaknuvši da takve šanse trebamo iskoristiti, a u tom kontekstu spomenuto je preseljenje jedne tvornice iz Kine u blizinu Osijeka.

Odgovarajući na novinarska pitanja, guverner HNB-a je kazao da se u vezi s prešutnim prekoračenjima HNB dogovara s Ministarstvom financija te da je siguran da će se postići dogovor, pri čemu su imali različite poglede oko toga kako uvesti promjene - zakonom ili na drugi način. "Sad smo došli do faze da ćemo pokušati na drugi način, u dogovoru s bankama, pa ćemo vidjeti kako će to ići", rekao je Vujčić.

Potvrdio je da postoji ideja da budući korisnici dopuštenih prekoračenja, koji sada koriste prešutna prekoračenja, plaćaju istu maksimalnu efektivnu stopu od 7,61 posto te da će tu ideju pokušati implementirati.

Tagovi: hrvatski BDP, Boris Vujčić, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE