GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Rat u Ukrajini zasigurno će utjecati na usporavanje BDP-a i rast inflacije

Vujčić: Rat u Ukrajini zasigurno će utjecati na usporavanje BDP-a i rast inflacije
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić istaknuo je u petak da će rat u Ukrajini zasigurno dovesti do usporavanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj u ovoj godini, a da će također dovesti i do porasta inflacije, prvenstveno uslijed rasta cijena energenata i žitarica.

"Direktan utjecaj na naše gospodarstvo dolazi od prelijevanja ekonomskih efekata rata u Ukrajini. U ovom trenutku nemamo izravne ratne posljedice, ali sasvim sigurno možemo očekivati da ćemo zbog rata u Ukrajini imati usporavanje rasta BDP-a u ovoj godini, kao i rast inflacije, prvenstveno zbog porasta cijena energenata i žitarica, koje se u velikoj mjeri proizvode u Rusiji i Ukrajini", rekao je Vujčić novinarima u HNB-u nakon učeničke debate, koju je središnja banka organizirala u povodu obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

Kako je ustvrdio, to je nešto s čime možemo sasvim sigurno u ovom trenutku kalkulirati da će se dogoditi.

"U kojem obujmu, to još moramo vidjeti jer to ovisi o tome kako će se razvijati sukob u Ukrajini, što je u ovom trenutku također teško predviđati", dodao je guverner HNB-a.


Upitan o "pomami za eurima" o kojoj posljednjih dana mediji izvještavaju, pri čemu neke mjenjačnice kažu da sve novčanice eura koje nabave građani ubrzo kupe, Vujčić je ocijenio da se ne događa ništa značajno.

Rekao je da je od druge polovine prošle godine prisutna veća potražnja za eurom, no ona je povezana s prošlogodišnjom značajno boljom turističkom sezonom, kao i s približavanjem datuma uvođenja eura u Hrvatskoj, pa određen dio građana već sada mijenja kune za eure.

Zaključno s podacima za siječanj, u bankama je u proteklih šest mjeseci došlo do vrlo snažnog rasta deviznih depozita, koji su na godišnjoj razini ubrzali rast s 2,2 na 6,6 posto.

"To je trend koji pokazuje da imamo snažan neto priljev deviza u bankovni sustav", rekao je Vujčić.

Napomenuo je i da je od početka rata u Ukrajini vidljivo određeno smanjenje neto otkupa, dakle razlike u tome koliko banke otkupe deviza od stanovništva u odnosu na ono što im prodaju. "Međutim to je relativno malo i ne vidimo da se tu išta značajno događa", izjavio je Vujčić.

Tagovi: Boris Vujčić, rat u Ukrajini, hrvatski BDP, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE