GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Rast iduće godine sporiji u odnosu na ranije procjene

Vujčić: Rast iduće godine sporiji u odnosu na ranije procjene
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 14:46
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić je izjavio novinarima da će oporavak hrvatskog gospodarstva sigurno krenuti iduće godine, no da su u ovom trenutku očekivanja HNB-a da će taj rast biti malo sporiji u odnosu na ranija predviđanja.

Osnovni rizik koji utječe na projekcije je kretanje epidemiološke situacije, koja se pogoršala te su zbog toga uvedene dodatne mjere za gospodarstvo, što naravno usporava i rast. To će se, izjavio je Vujčić, odraziti na četvrti kvartal ove godine, no, s obzirom na trenutnu situaciju, može se očekivati da će utjecaj biti prisutan najmanje i u siječnju iduće godine.

"To znači da bi i prvi kvartal iduće godine mogao biti nešto slabiji od ranijih predviđanja", rekao je Vujčić.

Dodao je da će HNB sa službenim prognozama izaći za desetak dana, a u kojima će predviđanja i za 2020. i za 2021. biti nešto niža no u prethodnoj projekciji.

Što će dulje ovakva epidemiološka situacija trajati i što će duže trajati ovakve mjere to je veći negativan utjecaj na moguću stopu rasta u 2021. godini. S druge strane, ako cijepljenje krene kada je planirano, ako se epidemiološka situacija poboljša i neće biti potrebne duže epidemiološke mjere, onda se može očekivati i brži gospodarski oporavak. A naravno, vrijedi i obratno", kazao je Vujčić.

No, napomenuo je i da se prognoze i dalje kreću na otprilike oko pet posto rasta u 2021. godini, dok se za 2022. očekuje da će BDP biti viši no u 2019. godini. "U Idućoj godini ćemo vidjeti oporavak, no ne na razinu BDP.-a iz 2019. godine", zaključio je Vujčić.

HNB je sredinom listopada objavio da u 2020. očekuje pad realnog BDP-a od osam posto, a u idućoj godini rast od 5,2 posto. Ranije projekcije su pak predviđale ovogodišnji pad BDP-a od 9,7 posto te rast od 6,2 posto u 2021. godini.

Tagovi: Borius Vujčić, hrvatski BDP, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE