GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Ove godine ne očekuje se posebno visoka stopa inflacije

Vujčić: Ove godine ne očekuje se posebno visoka stopa inflacije
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2021 / 19:50
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA – Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u srijedu da se ove godine ne očekuje posebno visoka stopa inflacije, kao i da je ona u velikoj mjeri rezultat lanjske deflacije i aktualnog rasta cijena energije te da je osnovno pitanje jesu li faktori koji utječu na rast inflacije privremeni ili će dulje potrajati.

Ove godine inflacija bi mogla biti u visini od 2,4 posto, a očekuje se da bi u 2022. mogla usporila na otprilike 2,2 posto, izjavio je guverner na savjetovanju "Ekonomska politika Hrvatske u 2022. - postpandemijski izazovi" u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista (HED).

Po njegovim riječima, velike središnje banke ocjenjuju da su faktori koji potiču inflaciju privremeni i da će cijene, jednom kada se obnove lanci opskrbe u svijetu, nastaviti padati. Istaknuo je i da se već vide prve naznake da su cijene metala i neprerađenih prehrambenih namirnica počele lagano padati, a slično se očekuje i za cijene nafte.

Ako se radi o prolaznim efektima, monetarna politika će na njih manje reagirati nego ako dođe do prelijevanja očekivanja na dugoročniji rast inflacije, što bi se onda moglo dogoditi i kroz kanal rasta plaća, poručio je Vujčić u sklopu svog u izlaganju na temu "U strahu je velika inflacija: Monetarna politika i inflacija u uvjetima oporavka od pandemijske krize."

Kazao je i da na tržištu rada nedostaje radnika, da plaće rastu i da se može očekivati da će nastaviti rasti, što je još jedan od rizika za nešto višu stopu inflacije. "No, ne radi se o razinama inflacije koje bi bile alarmirajuće ako ćemo ove godine imati stopu inflacije od 2,4 posto, što je blizu stopi inflacije koju centralne banke inače ciljaju", izjavio je.

Vujčić je istaknuo i da su se stvarna i percipirana stopa inflacije, prema provedenim ispitivanjima, posljednjih nekoliko mjeseci znatno razdvojile, odnosno da ljudi vide inflaciju većom no što stvarno jest, dodavši da je percepcija inflacije i inače veća od stvarne. Naveo je da je rast cijena energije zaslužan za oko polovinu rasta potrošačkih cijena, a bio je prisutan i rast cijena ostalih sirovina, prehrambenih proizvoda i metala.

Vujčić se osvrnuo i na rast cijena nekretnina, ustvrdivši da rastu znatno brže nego indeks potrošačkih cijena te da je teško pretpostaviti da ne postoji izravna veza monetarne politike s tim rastom cijena. Naglasio je pritom da negativne kamatne stope potiču ljude da štednju pretvaraju u nekretnine, dodavši da i subvencije često potiču rast cijena nekretnina.

Vujčić kaže kako je upitno što se tu može napraviti, naglasivši da ne vidi odgovor dok se cijena novca, tj. kamatne stope ne promijene.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, inflacija, cijene nekretnina, kriptovalute
PROČITAJ I OVO
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata
BRIGE
Inflacija zabrinjava ministre financija, ECB signalizira povećanje kamata
BRUXELLES - Njemački ministar financija Christian Lindner nazvao je na sastanku ministara financija eurozone rekordnu inflaciju "programom osiromašenja" stanovništva i "prijetnjom gospodarskom razvoju", prenose svjetske agencije.
Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika
SVE DUBLJI JAZ
Očekuje se povećanje razlike u plaćama direktora i radnika
LONDON - Razlika između plaća direktora i drugih zaposlenika trebala bi se ove godine povećati nakon što je pala tijekom pandemije koronavirusa, pokazala je analiza britanske istraživačke kompanije High Pay Centre.
Bundesbank: Ruska ekonomija trpjet će dugotrajne štete zbog invazije na Ukrajinu
OCJENE
Bundesbank: Ruska ekonomija trpjet će dugotrajne štete zbog invazije na Ukrajinu
FRANKFURT - Rusko gospodarstvo sučelit će se s dugotrajnom štetom kao posljedicom rata u Ukrajini, navodi njemačka središnja banka Bundesbank.
Britanija ne isključuje porez na neočekivani prihod plinskim i naftnim tvrtkama
OPCIJE
Britanija ne isključuje porez na neočekivani prihod plinskim i naftnim tvrtkama
LONDON - Britanska vlada ne isključuje porez na neočekivani prihod za naftne i plinske kompanije, ako tvrtke ne ulože dobit u povećanje kapaciteta, izjavio je u ponedjeljak državni tajnik u ministarstvu financija Simon Clarke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE