GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Neizvjesnost zbog korone stvorila velik pritisak na HNB

Vujčić: Neizvjesnost zbog korone stvorila velik pritisak na HNB
HNB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2020 / 13:46
Autor: SEEbiz
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je u raspravi o monetarnoj politici i financijskoj stabilnosti u doba COVID-a 19 održanoj u petak na susretu guvernera i bankara regije, kazao da je neizvjesnost na početku pandemije stvorila velik pritisak na HNB koji je morao istovremeno održati stabilnost tečaja i financijskog sustava.

Kako bi postigao ta dva cilja, HNB je po njegovim riječima poduzeo mjere poput prodaje deviza bankama u vrijednosti šest posto BDP-a te otkupa državnih obveznica u vrijednosti 5,6 posto BDP-a i to u razdoblju od samo tri mjeseca.

"Osim toga, uspostavljanje swap aranžmana s ECB-om također je značajno utjecalo na stabiliziranje tečaja", rekao je Vujčić.

Upitan bi li HNB bio spreman nastaviti otkup državnih obveznica, istaknuo da to radije ne bi činio, ali "da je ta opcija na stolu i može se uvijek koristiti bude li potrebno".

Ustvrdio je da Hrvatska kroz pandemiju prolazi relativno uspješno. Očekivalo se, dodao je, da će pad BDP-a biti među najvećim u Europskoj uniji, ako ne i najveći budući da uvelike ovisimo o turizmu. No, kako je rekao, Hrvatska je prošla nešto bolje nego što se predviđalo, jer je imala više dolazaka turista a samim time i veće prihode.

Guverner kaže kako se pokazalo da pandemija različito utječe na pojedine sektore pa su se industrija i građevinarstvo u srpnju vratili na razinu prije krize, a najjače je pogođeno ugostiteljstvo.

Dodao je kako ima i sektora poput telekomunikacija i IT sektora koji rade bolje nego 2019. godine.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle objasnio je kako se njegova zemlja s krizom suočila s puno spremnijim i dobro kapitaliziranim bankama, no i smanjenim fiskalnim kapacitetom zbog osjetno većeg javnog duga u usporedbi s prošlom krizom. Tada je dug iznosio oko 20 posto BDP-a, da bi prošle godine dosegnuo oko 65 posto, naveo je on.

Govoreći o potezima Centralne banke Bosne i Hercegovine, guverner Senad Softić objasnio je da ta zemlja ima valutni odbor pa nema previše alata na raspolaganju, ali je učinila što je mogla za održavanje stabilnosti sustava, što se pokazalo primjerenim.

"Od banke se tražilo puno više no što ona objektivno može", rekao je, "ali zadržavanje kreditnog rejtinga države potvrdilo je ispravnost odluke da se brani kredibilitet valutnog odbora i njegovih poteza".

Njegov litavski kolega Vitalis Vasiliauskas ustvrdio je kako je od zadnje recesije mnogo učinjeno na jačanju financijskog sustava u Europi kroz bolje kapitaliziranje banaka i uspostavljanje niza novih mehanizama nadzora i sanacije na europskoj razini.

Tagovi: Boris Vujčić, Boštjan Vasle, Hrvatska narodna banka, hrvatski BDP, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE