GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Inflacija još nije dosegnula vrhunac

Vujčić: Inflacija još nije dosegnula vrhunac
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 16:14
Autor: SEEbiz / H
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je u Rovinju na tradicionalnom susretu guvernera regije rekao da je HNB, kao i sve središnje banke u regiji, revidirao naniže prognozu gospodarskog rasta u ovoj godini, napomenuvši da inflacija još nije dosegnula vrhunac, a što će biti dalje ovisit će o razvoju ratnog sukoba.

HNB je, naime, sredinom travnja revidirao prognozu ovogodišnjeg gospodarskog rasta, pa u osnovnom scenariju, pod pretpostavkom razmjerno kratkog rata u Ukrajini te postupne normalizacije cijena energenata i sirovina, očekuje rast realnog BDP-u 2022. godini od 3,2 posto, s ranije projiciranih 4,1 posto.

Na razini cijele 2022. godine inflacija bi po ocjeni HNB-a mogla u prosjeku iznositi 5,4 posto, nakon 2,6 posto u 2021. godini.

Ovih je dana i hrvatska Vlada snizila prognozu rasta i to sa 4,4 na 3 posto u 2022., dok je stopu projicirane inflacije podigla na 7,8 posto.

"U ovom trenutku potrošnja je i dalje dobra, ne vidimo njezino usporavanje. Inflacija će nastaviti rasti, ovo još nije vrhunac, čekamo podatke za travanj. Što će biti dalje ovisi o razvoju ratnog sukoba, no do sada rat nije imao tako veliki utjecaj na nas. Međutim, što će dulje trajati, ti će učinci kumulativno biti dublji", naveo je guverner Vujčić na suretu guvernera regije u organizaciji poslovnog tjednika Lider.

Dodao je da kada stopa inflacije poraste iznad razine od pet posto, to počinje utjecati na očekivanja i širi se među sve više skupina proizvoda, pa tako iz mjeseca u mjesec "u Hrvatskoj svjedočimo rastu broja proizvoda kojima cijena raste iznad pet posto".

"Realne prognoze nemamo i sve će ovisiti o cijeni energenata. Međutim, inflacija nema veze s uvođenjem eura. Nećemo osjećati utjecaj uvođenja eura na stopu inflacije u ovom okruženju kada druge stvari bitno jače utječu na kretanje cijena", poručio je Vujčić.

O posljedicama sanacije Sberbanke i kreiranju monetarne politike, kojoj je rat u Ukrajini dodatno pojačao kontekst, razgovarali su u Rovinju guverneri i bankari regije. Tom prigodom je guverner Vujčić istaknuo da je Hrvatska, iako je najmlađa članica bankarske unije, uspjela uvjeriti Bruxelles u osnivanje rezolucijskog plana kojim se odgovorilo na pitanje što napraviti s bankama kćerima, kada "'majka ide u likvidaciju".

"Sberbanka je tako ispala dobar presedan za buduće slučajeve u Europi kojih će sigurno biti još", komentirao je Vujčić, dodavši kako je na kraju sve dobro ispalo s obzirom da je Sberbanku u Hrvatskoj kupio HPB.

Guverneri su komentirali i trenutnu neizvjesnu situaciju koja može proizaći iz sukoba između Rusije i Ukrajine, baš u trenutku kad su se regionalna gospodarstva počela oporavljati ili su se već potpuno oporavila od posljedica pandemije.

Guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije Anita Angelovska Bezhoska rekla je da se u Europi očekuje usporavanje gospodarskog rasta ne samo ove, nego i iduće godine.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić istaknuo je da će BiH morati revidirati neke parametre zbog rata i inflacije, kao i da je tamošnji bankarski sektor stabilan.

Po riječima guvernera Banke Slovenije Boštjana Vaslea, Slovenija je rasla brže od europskog prosjeka zbog blažih epidemioloških mjera tijekom pandemije i koristi koje ima od europske fiskalne politike, pri čemu je imala dva pokretača rasta - izvoz i porast potrošnje. "Trenutno smo u fazi kada očekivanja nisu baš optimistična, ali je potrošnja i dalje jaka", naglasio je slovenski guverner Vasle.

Adrović: Intenzivne pripreme za uvođenje eura

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da se Hrvatska intenzivno priprema za uvođenje eura.

"Prijeteća inflacija i potencijalni rast kamatnih stopa otvaraju nova pitanja za monetarnu politiku i banke. No, tu nije kraj, jer sve se to događa u razdoblju dok se u Hrvatskoj intenzivno pripremamo za uvođenje eura kao službene valute. Banke imaju ogromnu ulogu u cijelom procesu i zato ne čudi da je on primarni u ovoj godini", naglasio je Adrović, ocijenivši kako su rokovi kratki.

Istaknuo je i da će "Hrvatska po svemu sudeći postati država koja je u najkraćem roku uvela euro od pristupanja tečajnom mehanizmu ERM II".

Dobra je vijest u svemu tome, smatra on, da su cijene u zemlji već toliko usko integrirane s europskim sustavom cijena da se ulazak u europodručje nameće kao ekonomski i politički logičan izbor za državu koja je u velikoj mjeri eurizirana.

Tagovi: Boris Vujčić, inflacija, eurozona, Zdenko Adrović, Hrvatska udruga banaka, uvođenje eura, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
Kineska industrijska dobit u travnju snažnije pala
SNAŽAN PAD
Kineska industrijska dobit u travnju snažnije pala
PEKING - Dobit najvećih kineskih industrijskih tvrtki pala je u travnju zbog mjera zatvaranja koja su poremetila proizvodnju, kao i zbog viših cijena sirovina, pokazali su u petak podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE