GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Bude li drugog vala lockdowna, pad dvostruko veći od projekcija Vlade

Vujčić: Bude li drugog vala lockdowna, pad dvostruko veći od projekcija Vlade
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 08:13
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo teško je pogođeno. Vlada se nada oporavku već sljedeće godine. Analitičari su sumnjičavi oko projekcija Banskih dvora. Ključna institucija u očuvanju gospodarske i monetarne stabilnosti je HNB. Središnja banka već je oslobodila bankama desetke milijardi kuna za likvidnost.

Vladina procjena je da će pad BDP-a biti 9,4 posto, a rupa u proračunu 24 milijarde.

"To je realan scenarij u ovom trenutku, ako ne bude drugog vala lockdowna ekonomije", kaže guverner HNB-a i dodaje da u slučaju drugog lock downa možemo očekivati duplanje ovih cifri.

Vujčić kaže da će projekcije raditi sa "scenarijima u kojem bi došlo do drugog vala gdje bi po tjednima imali dužu situaciju zatvaranja ekonomije onda bi se to odrazilo na pad BDP-a i fiskalne troškove".

"Sami smo zatvorili velik dio ekonomije i izazvali pad BDP-a u drugom kvartalu. Situacija će biti bolja nego što je u Europskoj uniji i eurozoni. To je naša procjena, bit ćemo oko nule, dok je u tim zemljama već u prvom kvartalu bio značajan pad. U travnju će biti ogroman pad BDP-a, a drugo se ne može očekivati", rekao je Vujčić.

HNB olakšava uvjete financiranja za sve, državu, poduzeća i građanstvo, kaže Vujčić i dodaje:

"Kreirali smo kunsku likvidnost, banke imaju dovoljno novca da kreditiraju sve sektore".

Guverner kaže kako bi se što prije trebali početi zaduživati na vanjskom tržištu, iako je sadašnja Vlada praktički tehnička.

Što se tiče turizma, HNB projicira da će pad prihoda biti 50, 70 ili 90 posto. No, s pozitivne strane očekuju i kako će padati cijene nekretnina jer nema potražnje, a u Zagrebu je bio i potres.

Banke daju moratorij za kredite 3+3 mjeseca, a oporba traži godinu dana.

"Kad je HNB radio supervizijske mjere koje omogućavaju bankama godinu dana moratorija, onda smo jasno rekli da postoje različiti klijenti. Nekima uopće ne treba moratorij, nekima tri mjeseca, nekima šest, nekima 12. Banke imaju mogućnost davati dužinu moratorija u odnosu na klijenta", kazao je Vujčić.

"Bilo bi dobro da oni koji dobivaju pomoć od države barem odgode isplatu dividende", rekao je Vujčić i kazao kako su podijeljena mišljenja u Europi.

"Prvi smo bankama rekli da odgode isplatu dividendi. Neke veće zemlje, odnosno zemlje iz kojih dolaze banke, imaju drugačije mišljenje pa se raspravlja o tome na europskoj razini", rekao je guverner i dodao kako će sastanak biti idući tjedan.

Vujčić je za kraj kazao kako bi se radije odrekao frizera ako bi mogao ranije na teniski teren.

Tagovi: Boris Vujčić, hrvatski BDP, Hrvatska narodna banka, lockdown, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, likvidnost
PROČITAJ I OVO
Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak
PRIJEDLOZI
Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak
ZAGREB - Ministarstvo financija poslalo je u srijedu u javnu raspravu izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojima se želi povećati udjel lokalne uprave u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, dok će se udio za fiskalno izravnanje ukinuti, a 2 milijarde kuna lokalnoj upravi će se nadoknaditi iz državnog proračuna.
Kina obuzdala koronu, ekonomski će se najbrže oporaviti
NOVA PETOLJETKA
Kina obuzdala koronu, ekonomski će se najbrže oporaviti
BERLIN - Kina je uspjela obuzdati pandemiju, a njeno gospodarstvo je gotovo na istoj razini kao prije krize. Ali ne i bez posljedica u međunarodnim odnosima...
Vujčić: Prognoze oporavka ovise o razvoju epidemiološke situacije
GUVERNER
Vujčić: Prognoze oporavka ovise o razvoju epidemiološke situacije
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako se sada očekuje da bi hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, no kako su uz sve prognoze vezane neizvjesnosti, budući da se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.
Optimizam njemačkih izvoznika naglo splasnuo u listopadu
TREND
Optimizam njemačkih izvoznika naglo splasnuo u listopadu

BERLIN - Optimizam njemačkih izvoznika naglo je splasnuo u listopadu pod pritiskom straha od posljedica skoka broja oboljelih od covida-19 u svjetskoj trgovini, pokazali su u utorak rezultati istraživanja njemačkog instituta Ifo-a.

Trošak pandemije približava se iznosu od vrtoglavih 30 milijardi kuna
ENORMNO
Trošak pandemije približava se iznosu od vrtoglavih 30 milijardi kuna
ZAGREB - Bez obuzdavanja pandemije i bez povratka turista, Hrvatska teško može dosegnuti visoke stope rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE