GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković jučer je sudjelovala na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod portugalskim predsjedanjem, na kojem je izvijestila i o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Inače, na sastanku Vijeća, održanom video-vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja, među kojima su namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju.

"Ministrica Vučković je podržala taj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket - maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veću uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira EU; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta", prenose iz Ministarstva poljoprivrede.

Na dnevnom redu sastanka bile su i informacije o posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je hrvatska delegacija ukazala na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe.

Istaknuli su i da su osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

"Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja", izjavila je Vučković.

Zahvalivši na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti, naglasila je kako zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatraju "da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike".

Te se mjere, kako se prenosi u priopćenju, posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšanu isplatu predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima.

Vučković je zatražila razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta. "Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada, i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja", navela je.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju prenose da je više država članica iskazalo suosjećanje za žrtve potresa te potporu za zatražene mjere.

Pritom navode i kako je povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski naglasio da Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ponovno je, kako navode iz Ministarstva, skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska - dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde.

Stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera.

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja.

"Ovo je trenutak u kojem je važno da poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti", zaključila je ministrica Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, potres u Petrinji, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ODLUKE
EU prepustio Hrvatskoj odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak
ZAGREB - Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, tako da nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
OČEKIVANJA
Kina ove godine očekuje rast od šest posto
PEKING - U Pekingu je započelo godišnje redovno zasjedanje nacionalnog kongresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE