GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković jučer je sudjelovala na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod portugalskim predsjedanjem, na kojem je izvijestila i o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Inače, na sastanku Vijeća, održanom video-vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja, među kojima su namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju.

"Ministrica Vučković je podržala taj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket - maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veću uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira EU; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta", prenose iz Ministarstva poljoprivrede.

Na dnevnom redu sastanka bile su i informacije o posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je hrvatska delegacija ukazala na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe.

Istaknuli su i da su osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

"Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja", izjavila je Vučković.

Zahvalivši na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti, naglasila je kako zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatraju "da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike".

Te se mjere, kako se prenosi u priopćenju, posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšanu isplatu predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima.

Vučković je zatražila razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta. "Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada, i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja", navela je.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju prenose da je više država članica iskazalo suosjećanje za žrtve potresa te potporu za zatražene mjere.

Pritom navode i kako je povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski naglasio da Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ponovno je, kako navode iz Ministarstva, skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska - dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde.

Stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera.

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja.

"Ovo je trenutak u kojem je važno da poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti", zaključila je ministrica Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, potres u Petrinji, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE