GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja

Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.01.2021 / 10:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković jučer je sudjelovala na prvom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU pod portugalskim predsjedanjem, na kojem je izvijestila i o katastrofalnim potresima u Hrvatskoj te izrazila potrebu za dodatnim mjerama pomoći potresom pogođenom području u okviru europskih instrumenata, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Inače, na sastanku Vijeća, održanom video-vezom, portugalsko je predsjedništvo predstavilo glavne prioritete svoga predsjedanja, među kojima su namjera postizanja političkog dogovora o reformi zajedničke poljoprivredne politike u svibnju.

"Ministrica Vučković je podržala taj pristup te ponovila ključne prioritete za Republiku Hrvatsku u odnosu na reformski paket - maksimalno pojednostavljenje pravila, posebno za male poljoprivrednike; veću uloga država članica u definiranju mjera poljoprivrede unutar zajedničkog pravnog okvira EU; nastavak proizvodno vezanih plaćanja; uvažavanje specifičnih potreba država članica i unaprjeđenje mjera za stabilizaciju tržišta", prenose iz Ministarstva poljoprivrede.

Na dnevnom redu sastanka bile su i informacije o posljedicama serije potresa koji su pogodili Hrvatsku krajem prošle godine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da je hrvatska delegacija ukazala na iznimno negativan utjecaj potresa na drvni sektor, ruralnu zajednicu i poljoprivredne aktivnosti pogođenih područja te devastaciju osnovne infrastrukture koja je dovela do poteškoća u pristupu tržištu, smanjenja skladišnog kapaciteta i poremećaja u lanca opskrbe.

Istaknuli su i da su osim pružanja neposredne potpore, potrebni i drugi instrumenti pomoći, olakšan pristup zajmovima i financijska potpora.

"Politički i gospodarski prioritet Vlade RH je osigurati pomoć i cjelokupnu revitalizaciju ugroženog ruralnog područja, a Ministarstvo poljoprivrede u sklopu svojih nadležnosti pruža svaku pomoć, uključujući i reprogramiranje Programa ruralnog razvoja", izjavila je Vučković.

Zahvalivši na dosadašnjoj europskoj pomoći i solidarnosti, naglasila je kako zbog razmjera šteta u poljoprivrednom sektoru smatraju "da postoji prostor za dodatni napor te potreba za stručnom podrškom i pomoći Europske komisije te aktivacijom mjera Zajedničke poljoprivredne politike".

Te se mjere, kako se prenosi u priopćenju, posebno odnose na povećanje intenziteta potpora za ulaganja u pogođenom području na 70 posto, olakšanu isplatu predujmova ukidanjem bankovne garancije i mogućnost kompenzacije ekonomskih gubitaka pogođenim poljoprivrednicima.

Vučković je zatražila razmatranje dodatnih mjera kako bi se olakšao oporavak poljoprivrednog tržišta. "Avansna isplata izravnih potpora u iznosu do 85 posto prije 16. listopada, i to prije provedbe kontrole na terenu, izuzeće od obaveza vezanih uz zelena plaćanja, kao i produljenje rokova za dovršetak investicija iz Programa ruralnog razvoja", navela je.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju prenose da je više država članica iskazalo suosjećanje za žrtve potresa te potporu za zatražene mjere.

Pritom navode i kako je povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski naglasio da Europska komisija već razmatra moguće načine kako pomoći hrvatskim poljoprivrednicima te iskazao spremnost i otvorenost za hrvatske zahtjeve.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o trenutnom stanju međunarodne trgovine u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ponovno je, kako navode iz Ministarstva, skrenuta pozornost na necarinske barijere s kojima je suočena i Hrvatska - dugotrajni postupci odobravanja uvoznih certifikata u pojedinim trećim zemljama otežavaju izlaz na nova tržišta, čak i kada postoje trgovinski sporazumi s tim državama te kada izvoznici ispunjavaju tražene standarde.

Stoga je zatražena aktivnija uloga Vijeća u regulaciji trgovine za proizvode poljoprivrede i ribarstva.

Slovenska delegacija je, uz potporu Hrvatske, Austrije, Češke, Cipra, Estonije, Francuske, Grčke, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske i Slovačke, izvijestila o trenutnom stanju u sektoru svinjogojstva pogođenog padom cijena, tržišnim poremećajima uzrokovanih koronakrizom i pojavom afričke svinjske kuge u državama članicama te pozvala EK na primjenu odgovarajućih mjera.

Ponovljen je i zahtjev nekoliko država članica upućen Komisiji da izvrši detaljnu analizu trenutne situacije u svinjogojskom sektoru i mogućih scenarija budućeg razvoja.

"Ovo je trenutak u kojem je važno da poljoprivredna politika i svi instrumenti koje ona ima na raspolaganju, kao prava zajednička politika EU, pokaže kako je zaista sposobna nositi se sa svim izazovima i osigurati ono čemu svi težimo, a to je održivost i opstanak ruralnih područja i osiguranje nastavka poljoprivrednih djelatnosti", zaključila je ministrica Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, potres u Petrinji, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
NPOO
EK zaprimila hrvatski NPOO, Plenković zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi
ZAGREB - Europska komisija zaprimila je hrvatski Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), a predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je zahvalio članovima Vlade i svima koji su sudjelovali u izradi tog dokumenta ključnog za strukturne reforme i ulaganja.
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
CIJENE
Skuplje gorivo najveći generator rasta inflacije
ZAGREB - Povećani pritisak na rast inflacije potvrđuje i najnovija službena statistika: u travnju su potrošačke cijene bile 0,7 posto veće nego u ožujku, a u godinu dana rasle su 2,1 posto, najviše od kolovoza 2018. godine.
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
INFLACIJA
Stopa inflacije u travnju 2,1 posto, najviša od kolovoza 2018.
ZAGREB - Potrošačke cijene u travnju u Hrvatskoj su porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak, što je najviša stopa inflacije još od kolovoza 2018. godine.
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
STROJEVI
Njemačka industrija strojeva računa na tržišta u razvoju
BERLIN - Njemački proizvođači strojeva očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavila je udruga VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ZADUŽENOST
Država kriva za rast bruto inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije, najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE