GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%

Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz/Tanjug/B92
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Srbija je na trećem mestu u Evropi po stopi rasta, iza Luksemburga i Estonije. Ogroman skok očekujem, sedam odsto na nivou godine, što bi značilo drastično veće penzije i plate“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „avucic“.

Takođe je najavio:

- ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za ljude mlađe od 40 godina - reč je o ekstraporezu koji plaćaju jednom godišnje svi koji imaju platu veću od proseka;
- trogodišnje oslobađanje 70 odsto od poreza i doprinosa na plate za one koji prvi put ulaze na tržište rada, a imaju zaradu najmanje u visini prosečne plate, i to kod poslodavca koji tokom te tri godine nije smanjio broj zaposlenih;
- oslobođenje 70 odsto od poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Poreski savetnik Milan Trbojević ocenjuje:

"Kada je u pitanju prva novina, treba napomenuti da ekstraporez plaćaju oni koji imaju primanja veća od trostrukog iznosa prosečne zarade. Tu postoje dve stope poreza - od 10 i od 15 odsto. Naime, 10 odsto plaćaju oni sa primanjima u rangu između trostrukog i šestostrukog iznosa prosečne zarade, a 15 odsto oni koji primaju više od pomenutog šestostrukog iznosa", objašnjava Trbojević za B92.net.
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji u martu je iznosila 65.289 dinara, a bruto zarada 89.894 dinara.

"U Srbiji ima 20.000–30.000 građana koji plaćaju ekstraporez. Tu su, dakle, ubrojani svi - ne samo mlađi od 40 godina na koje će se ova odluka odnositi. Porez se plaća odjednom, jedanput godišnje", podseća naš sagovornik.

Na pitanje kakve bi dobrobiti mogle da se dobiju od ovakve olakšice, on navodi da će time više novca ostati za dodatna ulaganja.

"Ukida se, dakle, kako je rečeno, samo taj ekstraporez. Oni će svakako zadržati sve ostale obaveze koje su dosad imali - plaćanje doprinosa, zakupa i ostalog", kaže Trbojević.

Kada je u pitanju druga najavljena olakšica, ističe da su uvek postojale neke vrste oslobađanja od dažbine za nova zapošljavanja, te da se ovim potezom nastavlja u tom smeru.

"Nešto slično tome je sistem koji već postoji, a odnosi se na kvalifikovane nezaposlene. Očigledno je da se on pokazao pogodnim i da se zato uvode i ove nove olakšice", ocenjuje poreski savetnik.
Uvođenjem tog oslobađanja, dodaje, moglo bi se doprineti i suzbijanju prakse isplaćivanja zarada "na ruke".
Konačno, pogodnosti za one koji rade na projektima istraživanja i razvoja, prema njegovom mišljenju, odraz su želje da se subvencionišu inovativne stvari.
"Naravno da i druge zemlje uvode slične sisteme, čini mi se da od država iz okruženja Makedonija najviše radi na tome. Ne verujem da će sve ovo dovesti do nekih krupnih promena, ali svakako jeste pozitivni znak da je okruženje stabilno i da se ide ka napretku", kaže naš sagovornik.
Izražava nadu da novine neće značiti i dodatne administrativne muke.
"Nadam se da neće biti komplikovanog povraćaja i da će se stvari regulisati elektronski", poručuje.
Kako ističe, da bi odluke stupile na snagu, biće potrebno minimum mesec dana.
"Nije isključena opcija ni da zažive krajem ove godine, jer se neretko brojna ekonomska rešenja usvajaju tada, kada se usvaja i republički budžet", zaključuje Milan Trbojević.

Tagovi: aleksandar vučić, rast, direktne investicije,
PROČITAJ I OVO
Njemački dug na rekordnoj razini
ZADUŽENOST
Njemački dug na rekordnoj razini
BERLIN - Statistički ured još nikad nije zabilježio toliki porast državnog duga kao u prvoj godini korone: dug se povećao za 14,4%. Makar se znalo da će mjere potpore značiti dug, sve je više straha i od inflacije.
Njemačka inflacija u srpnju iznad tri posto prvi put nakon 2008.
INFLACIJA
Njemačka inflacija u srpnju iznad tri posto prvi put nakon 2008.
WIESBADEN - Inflacija u Njemačkoj premašila je u srpnju tri posto prvi puta od kolovoza 2008. godine, objavio je u četvrtak njemački savezni ured za statistiku Destatis.
Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.
RAČUNI
Marić: Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je od početka godine do danas vrijednost fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019. godine, dok trgovina na malo, odnosno maloprodaja hrane bilježi i rast od pet do sedam posto.
Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
POZITIVAN TREND
Industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec zaredom, za više od 8 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.
Vlada: Rashodi u proračunu se limitiraju na 164,8 milijardi kuna
PRORAČUN
Vlada: Rashodi u proračunu se limitiraju na 164,8 milijardi kuna
ZAGREB - Vlada je u četvrtak usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za iduće trogodišnje razdoblje, sukladnu Programu konvergencije, kojima je između ostalog definirano da će iduće godine prihodi državnog proračuna iznositi 158,8 milijardi kuna, dok se rashodi limitiraju na 164,8 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE