GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Nikad više novca za investicije u budžetu

Vučić: Nikad više novca za investicije u budžetu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2019 / 09:52
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Nezaposlenost u Srbiji dostigla je rekordni minimum od 9,5 odsto.

O ovoj vesti i ekonomskim pokazateljima za ovu godinu predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao je na TV Pink.

Predsednik Vučić osvrnuo se na nikad manju nezaposlenost u Srbiji i istakao da se od 1995. godine koristi ova metodologija merenja nezaposlenosti.

"Od 1995. godine je na silu držana nezaposlenost na između 12 i 15 odsto. Između 2003. i 2012. godine dolazi do sloma tržišta rada i potpune ekonomske katastrofe", istakao je Vučić i dodao da je vlada morala da sprovodi teške zakone i reforme, što je i dalo rezultate.

"Ljudi su mislili da je to pitanje jednog dana reakcije, ali to je rezultat rada od nekoliko godina", kaže je Vučić i dodaje da kada je postao predsednik Vlade, nisu mogli da kažu penzionerima da nema novca za njihove plate.

"MI smo 59 odsto penzija isplaćivali iz budžeta" podsetio je Vučić i dodao da je sistem danas mnogo zdraviji.

Vučić je u Smederevu upoznao mladića Petra koji je stolar i kojem je to prvi posao i dodao da su našoj zemlji potrebne zanatlije, jer će oni biti najtraženiji i kod nas i u Evropi.

Rekao je i da je najlepša vest povratak 20 medicinskih sestara koje treba da budu dobro plaćene. Ističe da medicinski tehničari celu noć brinu o pacijentima i da taj posao mora da bude bolje plaćen i da je nađeno dovoljno sredstava za to. Vučić je dodao da je u moru užasnih stvari teško videti širu sliku koja pokazuje smanjenu nezaposlenost i napredak Srbije.

Kako kaže, po prvi put se u Klinički centar Srbije vratilo 20 medicinskih sestara, njih 10 iz inostranstva, a 10 iz privatnih klinika. Vratile su se, kaže, jer znaju da su ove godine povećane plate medicinskim sestrama i tehničarima 15 odsto, kao i da mogu da očekuju 10-15 odsto povećanja dogodine, odnosno prepoznali su opredeljenost države da povećava zarade medinskim radnicima.

"Oni su sa vama celu noć, u intenzivnoj nezi, brinu o vama, rade najteže poslove i to moramo da platimo više. Zato smo zato smo našli dovoljno sredstava a da ne ugrozimo budžet", rekao je Vučić za TV Pink.

Predsednik Srbije je otkrio da su mu iz novootvorene kineske kompanije rekli da investitori dolaze u našu zemlju zbog kvaliteta radnika i njihove lojalnosti. Prema njegovim rečima, država nastavlja gradi puteve, što takođe omogućava dolazak investitora. Gradimo i kliničke centre, škole, vrtiće i pruge, kaže Vučić i dodaje da se uskoro potpisuje ugovor za Moravski koridor. Izazov je "Vožd Karađorđe", rekao je predsednik.

Nezaposlenost će se, nada se predsednik, spustiti na oko osam odsto, što je u skladu sa evropskim standardima.

"To je rezultat ozbiljnog i temeljnog rada. Verujem da u naredne dve, tri godine možemo da spustimo nezaposlenost na oko osam odsto. Naša stopa rasta će biti visoka, u Evrozoni ona je oko jedan, a kod nas će biti preko četiri odsto", istakao je predsednik.

Predsednik se osvrnuo i na budžet za narednu godinu i kaže da nikada više novca nije izdvajano za investicije i da je to dokaz da je budžet razvojni.

Tagovi: Aleksandar Vučić, investicije, budžet Srbije, nezaposlenost u Srbiji, Klinički centar Srbije
PROČITAJ I OVO
Marić najavio refinanciranje dvije domaće obveznice
OBVEZNICE
Marić najavio refinanciranje dvije domaće obveznice
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je kazao da će u idućih nekoliko dana biti refinancirane dvije domaće obveznice, kao i da je u Londonu održao sastanak s financijskim investitorima kako bi ih upoznao s idućim koracima po pitanju izdanja obveznica.
Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj blago je poboljšana u veljači unatoč epidemiji koronavirusa, objavio je u ponedjeljak institut Ifo, upozorivši ipak da još nije moguće procijeniti prijetnju za najveće europsko gospodarstvo.
Općina Rugvica od travnja ukida prirez
POHVALNO
Općina Rugvica od travnja ukida prirez

RUGVICA - Općina Rugvica odlučila je od 1. travnja ukinuti prirez porezu na dohodak koji je do sada iznosio šest posto, odlučilo je tamošnje općinsko vijeće.

Mali: Modifikacije švajcarske formule kako bi penzije bile veće
NAJAVE
Mali: Modifikacije švajcarske formule kako bi penzije bile veće
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće.
Prosječna plaća u posljednje četiri godine porasla 16,1%
ZARADE
Prosječna plaća u posljednje četiri godine porasla 16,1%
ZAGREB - Usporavanje rasta plaća u 2019. je u skladu s općom dinamikom kretanja na tržištu rada, odnosno usporavanjem potražnje za radom i općenito stanjem ekonomskog ciklusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE