GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Biće ukinut Zakon, penzije veće i do 25 odsto

Vučić: Biće ukinut Zakon, penzije veće i do 25 odsto
PENZIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2018 / 13:02
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti ukinut Zakon o privremenom umanjenju penzija, tako da će penzioneri imati veća primanja nego 2014. godine od 8,4 do 13,3 odsto.

On je rekao da je takva odluka zasnovana na ekonomskim parametrima, ali da je ona i politička i da se sa njom slaže i premijerka Ana Brnabić i on kao predsednik i najveći deo društva.

"I Medjunarodni monetarni fond (MMF) će time biti zadovoljan", rekao je Vučić.

Penzije veće od 25.000 dinara su umanjene od novembra 2014. kao mera fiskalne konsolidacije i od tada su tri puta uvećavane.

Ukidanjem zakona kojim su penzije umanjene, kako je Vučić objasnio, penzioneri koji primaju do 30.000 dinara, a takvih je dve trećine od ukupno 1,7 miliona penyionera, sa dosadašnjim povećanjima imali bi za 2,8 odsto veća primanja nego 2014. godine i zato će dobiti dodatnu povišicu od pet odsto.

"Povišica za te penzionere biće od 10,4 do 13 odsto u odnosu na 2014. godinu", rekao je Vučić.

On je kazao da se nada da će zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je bio oročen na tri godine, biti ukinut do kraja 2018. godine.

Posle ukidanja tog zakona, prema njegovim rečima, penzioneri koji su imaju primanja 26.000 dinara primaće 29.132 dinara, penzije od 30.000 dinara biće uvećane na 32.836 dinara, od 35.000 na 38.232 dinara, od 40.000 na 43.700 dinara, a od 50.000 na 54.541 dinar.

Penzije od 60.000 dinara biće uvećane na 65.331 dinar, od 80.000 dinara na 87.000 a od 100.000 dinara na 108.500, a od 120.000 na 130.000 dinara.

U poredjenju sa primanjima u 2018. godini, kako je rekao Vučić, penzioneri će posle ukidanja zakona imati penzije veće od pet do 25 odsto.

On je podsetio da je 2014. godine donet zakon o privremenon smanjenju penzija, jer je "Srbija bila pred bankrotom".

"To nije bila arogancija, to mi je bila najteža odluka i morala je da bude donesena da bismo imali za penzije i plate i da bi Srbija opstala", kazao je on.

Vučić je rekao da će i plate u Srbiji biti znatno povećane.

"Prosečna plata u martu je bila 419 evra i biće veća posle novog povećanja minimalne zarade. Nadama se da će i privatnici moći da prate povećanje zarada u javnom sektoru", rekao je predsednik Srbije.

"Srbija će imati više autoputeva nego sve zemlje u regionu"

Predsednik Srbije je izjavio da će do kraja 2019. godine biti izradjena deonica autoputa od Surčina do Obrenovca na Koridoru 11, a možda i pre tog roka.

"Za godinu i po imaćemo autoput od Beograda do Čačka, a za tri godine i do Požege", rekao je Vučić koji sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za gradjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zoranom Mihajlović kod Obrenovca posetio gradilište mosta preko reka Save i Kolubare.

On je istakao da će Srbija imati više autoputeva nego sve zemlje u regionu.

Premijerka je istakla da "tako kako raste most na Savi, raste i naš bruto domaći proizvod i naša ekonomija".

Predsednik: Ozbiljna medjunarodna banda lopova na medjunarodnom nivou predvodjena Vukom Jeremićem

Komentarišući hapšenje odredjenog broja ljudi u Americi, za koje mediji navode da su saradnici predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, Vučić je rekao da mu se čini da je to neka "ozbiljna medjunarodna banda lopova na medjunarodnom nivou predvodjena Vukom Jeremićem".

"To nije od juče, to smo znali odavno", rekao je Vučić i dodao da je i ranije bilo čudno kada neko dobije novac od jedne ambasade a pare mu budu uplaćene preko neke druge ambasade.

Vučić nije želeo da komentariše medijske špekulacije da biznismen Miroslav Mišković i nekadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Djilas "planiraju da preuzmu Demokratsku stranku" jer je rekao da ga "to ne zanima".

Tagovi: Aleksandar Vučić, penzije, Međunarodni monetarni fond, Ana Brnabić
PROČITAJ I OVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
JAVNI DUG
Pandemija povećala javni dug u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020.
FRANKFURT - Javni dug iskazan udjelom u BDP-u dodatno je porastao u EU i eurozoni u trećem tromjesečju 2020., odražavajući kontinuirano velike potrebe zemalja za financiranjem i ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
ZAHTJEVI
Njemački ministar traži rad od kuće u okviru mjera zatvaranja
BERLIN - Njemački ministar rada Hubertus Heil u srijedu je naglasio da njemačke tvrtke moraju dopustiti svojim zaposlenicima rad od kuće gdje god je to moguće, kako predviđaju nove mjere za obuzdavanje širenja covida-19, uvedene dan ranije u okviru odluke o produljenju zatvaranja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE