GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno
PLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u zdravstvu sada pristojne plate, te da bi do kraja godine moglo da sledi još jedno povećanje, ukoliko to dozvole javne finansije. On je napomenuo da je "aprilsko" povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno. Sudeći prema saznanjima Nova.rs, tu povišicu nisu dobili svi.

“Pre kraja godine, ići ćemo opet na povećanje, ako sve bude u redu sa javnim finansijama, a mi uvek ostavimo nešto sa strane, tako rade dobri domaćini”, rekao je Vučić u Prokuplju, gde je obišao radove na rekonstrukciji Zdravstvenog centra Prokuplje.

Vučić je ponovio da “aprilsko” povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno povećanje.

Povodom navoda da je nekim lekarima povećanje od deset odsto obračunato kao jednokratna povišica, Vučić je rekao da je bilo neslaganja ljudi na terenu, u pisanju karneta, kao i u odnosima Ministarstva zdravlja i RFZO, što je sada rešeno.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode lekara iz Bujanovca i Trgovišta koji su tokom epidemije počeli da volontiraju i dobili obećanje da će biti zaposleni, a da se to još nije dogodilo, Vučić kaže da će dobiti posao “onog sekunda” kad se budu približili isteku ugovora.

Vučić kaže da država želi da zaposli što više ljudi, ali da ne baca pare, već da postoje lekari koji će da “pokriju” teritoriju Blace, Kuršumlije, koji će znati sela i domaćine u okolini.

Vučić je rekao da će u zdravstvenom centru u Prokuplju, na primer, raditi ukupno oko 900 ljudi.

“Zaposlili smo tokom epidemije i značajan broj mladih lekara i sestara i nastavićemo i ljude koji su mlađi od mene ili mojih godina pokušati da zaposlimo u Toplici. To je za nas od presudnog značaja, da žele da ostanu ovde i dobiju posao. Zaista, čini mi se da od te plate može pristojno da se živi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je lekar na Infektivnoj klinici pre šest ili sedam godina imao osnovnu platu od 64.000 dinara, a danas oko 106.000 dinara i to bez dežurstava i minulog rada, tako da zajedno sa tim dobije do 150.000 dinara.

Kako je ranije pisala Nova.rs, Lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine ostali su zatečeni svojim platnim listama za april mesec u kojima nije bilo ni traga od famoznog uvećanja plata za 10 odsto koje im je Vučić danima najavljivao “u znak zahvalnosti”.

Sudeći prema listinzima u koje je Nova.rs imala uvid, njima je isplaćeno 10 odsto kao “dodatak za rad tokom vanrednog stanja”, što je praktično samo stimulacija za rad, koja će prestati da im se isplaćuje već sutra, pošto je večeras ukinuto vanredno stanje.

Tagovi: Aleksandar Vučić, srpsko zdravstvo, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
SLOBODNA TRGOVINA
Britanija s Japanom potpisala pri post-Brexit trgovinski sporazum
TOKYO - Japan i Velika Britanija potpisali su u petak u Tokiju sporazum o slobodnoj trgovini, koji će stupiti na snagu krajem trenutnog post-brexit tranzicijskog perioda.
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
OČEKIVANO
Rovinj: Oštar pad prihoda od poreza na promet nekretnina
ROVINJ - Porez na promet nekretnina je u odnosu na prethodnu godinu gotovo prepolovljen, konkretno za gotovo 5,4 milijuna kuna, što je indirektno efekt nesigurnosti i neizvjesnog gospodarskog stanja u kojem su se Hrvatska pa tako i Grad Rovinj našli uslijed pandemije, a smanjena gospodarska aktivnost odrazila se i na slabo ulaganje u nekretnine.
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
SVETSKA BANKA
Šestović: Srpski BDP ove godine pada 3%
BEOGRAD - Globalna projekcija govori da će pad svetske ekonomije u ovoj godini biti oko 4 odsto, u Evropskoj Uniji preko 8 procenata, u regionu Zapadnog Balkana očekuje da će pad biti oko 4,8 odsto, a u Srbiji 3 odsto.
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE