GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno
PLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u zdravstvu sada pristojne plate, te da bi do kraja godine moglo da sledi još jedno povećanje, ukoliko to dozvole javne finansije. On je napomenuo da je "aprilsko" povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno. Sudeći prema saznanjima Nova.rs, tu povišicu nisu dobili svi.

“Pre kraja godine, ići ćemo opet na povećanje, ako sve bude u redu sa javnim finansijama, a mi uvek ostavimo nešto sa strane, tako rade dobri domaćini”, rekao je Vučić u Prokuplju, gde je obišao radove na rekonstrukciji Zdravstvenog centra Prokuplje.

Vučić je ponovio da “aprilsko” povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno povećanje.

Povodom navoda da je nekim lekarima povećanje od deset odsto obračunato kao jednokratna povišica, Vučić je rekao da je bilo neslaganja ljudi na terenu, u pisanju karneta, kao i u odnosima Ministarstva zdravlja i RFZO, što je sada rešeno.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode lekara iz Bujanovca i Trgovišta koji su tokom epidemije počeli da volontiraju i dobili obećanje da će biti zaposleni, a da se to još nije dogodilo, Vučić kaže da će dobiti posao “onog sekunda” kad se budu približili isteku ugovora.

Vučić kaže da država želi da zaposli što više ljudi, ali da ne baca pare, već da postoje lekari koji će da “pokriju” teritoriju Blace, Kuršumlije, koji će znati sela i domaćine u okolini.

Vučić je rekao da će u zdravstvenom centru u Prokuplju, na primer, raditi ukupno oko 900 ljudi.

“Zaposlili smo tokom epidemije i značajan broj mladih lekara i sestara i nastavićemo i ljude koji su mlađi od mene ili mojih godina pokušati da zaposlimo u Toplici. To je za nas od presudnog značaja, da žele da ostanu ovde i dobiju posao. Zaista, čini mi se da od te plate može pristojno da se živi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je lekar na Infektivnoj klinici pre šest ili sedam godina imao osnovnu platu od 64.000 dinara, a danas oko 106.000 dinara i to bez dežurstava i minulog rada, tako da zajedno sa tim dobije do 150.000 dinara.

Kako je ranije pisala Nova.rs, Lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine ostali su zatečeni svojim platnim listama za april mesec u kojima nije bilo ni traga od famoznog uvećanja plata za 10 odsto koje im je Vučić danima najavljivao “u znak zahvalnosti”.

Sudeći prema listinzima u koje je Nova.rs imala uvid, njima je isplaćeno 10 odsto kao “dodatak za rad tokom vanrednog stanja”, što je praktično samo stimulacija za rad, koja će prestati da im se isplaćuje već sutra, pošto je večeras ukinuto vanredno stanje.

Tagovi: Aleksandar Vučić, srpsko zdravstvo, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE