GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna

Vrijednost fiskaliziranih računa od početka koronakrize smanjena za 22,7 mlrd kuna
TEŽAK PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2020 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini manja je za 22,7 milijardi kuna nego godinu dana ranije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. veljače do 20. rujna ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj računa u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije smanjen je za 26 posto, a njihov iznos za 18 posto.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 1,08 milijardi računa, a njihova vrijednost doseže 100,2 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju bilo izdano 1,47 milijardi računa, ukupne vrijednosti 122,9 milijardi kuna.

Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje 2019. godine je manja za 22,7 milijardi kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 21 posto, na 664 milijuna, dok je njihova vrijednost pala 10 posto, na 70,3 milijarde kuna, s prošlogodišnjih 78,2 milijarde kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 40 posto, na 161 milijun, dok je vrijednost računa manja za 47 posto. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u ugostiteljstvu i turizmu u razdoblju od 24. veljače do 20. rujna ove godine iznosi 11,2 milijarde kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosezala iznos od 21 milijarde kuna.

Prošli tjedan izdano 19 posto manje računa nego lani, vrijednost pala 18 posto

U prošlom pak tjednu, u razdoblju od 14. do 20. rujna ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 19 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 41 milijun računa, dok je njihov iznos manji 18 posto ili 760 milijuna kuna i doseže 3,53 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala broj je računa pao za 15 posto, na 24,4 milijuna, a iznos računa za osam posto, na 2,45 milijardi kuna.

Istodobno, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano je 27 posto manje računa, ukupno njih 6,65 milijuna, a iznos je smanjen za 48 posto, na 359,3 milijuna kuna.

Pad broja i vrijednosti računa na tjednoj razini

U odnosu na prethodni tjedan, odnosno na razdoblje od 7. do 13. rujna 2020. godine, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je prošloga tjedna za dva posto, dok je njihov iznos manji za tri posto.

Pritom je u trgovini i broj računa i njihova vrijednost bila manja za po dva posto, dok je pak u ugostiteljstvu i turizmu broj računa pao za četiri posto, a njihova vrijednost za osam posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, trgovina na malo, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE