GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje

Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".

Prvo se odnosi na postizanje da se japansko gospodarstvo ne oslanja pretjerano na druge zemlje, a drugo na proširenje područja u kojima je Japan neophodan industrijskim strukturama drugih država, izjavio je Amari.

"Autonomija znači razumijevati naše točke zagušenja i njihovo ispravljanje... neophodnost znači osiguravanje točki zagušenja ostalih", rekao je Amari na sastanku stručnjaka o američko-japanskom savezništvu putem video poruke.

Proteklih godina Amari je bio usredotočen na stvaranje politika koje će Japanu omogućiti da postane manje ovisan o drugim zemljama, dok se širi u područjima koja su drugima neoophodna.

Nova administracija premijera Fumia Kishida uspostavila je novo ministarstvo koje nadgleda ekonomsku sigurnost. Amari je za iduću godinu najavio donošenje zakona koji će promovirati spomenutu agendu.

Ta njegova agenda pokriva širok portfelj tema, od zaštite senzitivne tehnologije do pitanja komunikacije, energije, transporta, pomorske logistike, financija i zdravstvene skrbi.

"Moramo provjeriti jesu li naši dobavni lanci sposobni osigurati stabilnu ponudu kritičnih roba. Ako imamo dobavne lance u rizičnim zemljama, trebamo ih prebaciti našim saveznicima ili proizvoditi kod kuće čak i ako je to skuplje", izjavio je Amari.

Po njegovim riječima, to uključuje i proizvode poput medicinskih maski i rukavica, čija proizvodnja u Japanu nije dostatna za domaće potrebe. Japan je, naime, pretrpio akutnu nestašicu medicinske opreme kada je izbila pandemija covida-19.

LPD je tijekom izborne kampanje poručivao i da će razmotriti svoj odgovor na pojačanu kinesku vojnu aktivnost oko tajvanskog tjesnaca i njegovih otočiča u zapadnom Pacifiku koji kontrolira Japan, a na to polaže pravo i Kina. Planiraju stoga povećati proračun za obranu iznad 2 posto BDP-a, čime Japan napušta dosadašnju, desetljećima dugu politiku potrošnje na obranu ispod 1 posto BDP-a.

Tagovi: japanska ekonomija, Japan, Akira Amari, Liberalno demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
REJTING
Fitch potvrđuje kreditni rejting Slovenije, izgledi stabilni
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procjenu slovenskog državnog duga prema A. Izgledi su stabilni, objavio je Fitch.
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na rujan te 10 posto manje nego u listopadu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
PODRŠKA
Uslužni sektor podržao ekonomiju eurozone u studenome
LONDON - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u studenome zahvaljujući otpornom uslužnom sektoru koji je nadoknadio posustajanje industrije zbog poremećaja u nabavi, ali slabljenje potražnje signalizira nevolje, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
RAST
OVI za studeni: Potražnja za radom veća za oko 23 posto u odnosu na isti mjesec 2019.
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI već sedmi mjesec zaredom pokazuje da je potražnja za radom nadmašila pretpandemijsku razinu, što potvrđuju i podaci za studeni u kojem je potražnja za radom oko 23 posto veća u odnosu na studeni 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE