GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Od početka sljedeće godine na hrvatskom tržištu rada trebale bi se dogoditi dvije značajne promjene: smanjenje stopa proreza na dohodak, odnosno smanjenje opterećenja na plaće i liberalizacija uvoza radne snage iz trećih zemlja, odnosno onih koje nisu članice Europske unije.

Oba su poteza već odavno najavljivana, s time da je još prije dvije godine iz Vlade poručivano da bi se u 2020. godini moglo dogoditi ukidanje kvota za uvoz radne snage. Međutim, od toga nije bilo ništa iako je bila pokrenuta procedura za izmjenu Zakona o strancima, koji regulira to područje, pa je novi zakon u Sabor poslan s jučerašnje sjednice Vlade u parlament.

Sada se predlaže, piše Novi list, da od 2021. godine Vlada više ne donosi kvote za uvoz radnika, već su poslodavci dužni prije angažiranja strane radne snage zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) provedbu testa tržišta rada. Ako se pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, oni trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, koji onda po službenoj dužnosti od HZZ-a traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati, kako se pribojavaju sindikati, dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, odnosno smanjenje plaća pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Tagovi: uvoz radnika, strani radnici, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
OPORAVAK
Španjolsko ekonomsko čudo u vrijeme krize
MADRID - Najprije su tu turisti: usprkos ratu u Ukrajini i sve skupljim energentima, opet su masovno pohrlili u Španjolsku. Mallorca, ionako najposjećeniji otok Europe je prošle sezone bila praktično puna, a slično je bilo i na Kanarskom otočju gdje sezona, zbog blage klime traje još duže.
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
INDUSTRIJA
Rat i zima usporili njemačku industriju krajem 2022.
BERLIN - Nestabilna 2022. godina za njemačku industriju nije mogla imati sjajan završetak - u prosincu je proizvodnja pala za 3,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
ZARADE
Realne plaće u Njemačkoj u 2022. smanjene 4,1 posto
BERLIN - Lani su realne plaće u Njemačkoj pale najsnažnije od 2008. Inflacija od 7,9 posto potpuno je poništila prošlogodišnji nominalni rast plaća od 3,4 posto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
REJTING
S&P revidirao izglede kreditnog rejtinga BiH
SARAJEVO - Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poors (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.
Inflacija pala i u Sloveniji
CIJENE
Inflacija pala i u Sloveniji
LJUBLJANA - Godišnja stopa inflacijeu Sloveniji u siječnju je blago smanjena - iznosila je deset posto, dok je u prosincu prošle godine iznosila 10,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE