GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike

Vlada više neće propisivati kvote za strane radnike
KVOTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2020 / 09:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Od početka sljedeće godine na hrvatskom tržištu rada trebale bi se dogoditi dvije značajne promjene: smanjenje stopa proreza na dohodak, odnosno smanjenje opterećenja na plaće i liberalizacija uvoza radne snage iz trećih zemlja, odnosno onih koje nisu članice Europske unije.

Oba su poteza već odavno najavljivana, s time da je još prije dvije godine iz Vlade poručivano da bi se u 2020. godini moglo dogoditi ukidanje kvota za uvoz radne snage. Međutim, od toga nije bilo ništa iako je bila pokrenuta procedura za izmjenu Zakona o strancima, koji regulira to područje, pa je novi zakon u Sabor poslan s jučerašnje sjednice Vlade u parlament.

Sada se predlaže, piše Novi list, da od 2021. godine Vlada više ne donosi kvote za uvoz radnika, već su poslodavci dužni prije angažiranja strane radne snage zatražiti od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) provedbu testa tržišta rada. Ako se pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, oni trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, koji onda po službenoj dužnosti od HZZ-a traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Hrvatska je prethodnih godina, posebice u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a hoće li potpuna liberalizacija uzrokovati, kako se pribojavaju sindikati, dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, odnosno smanjenje plaća pokazat će prve godine provedbe novog zakona.

Tagovi: uvoz radnika, strani radnici, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE