GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada RS odustala od restrukturiranja duga

Vlada RS odustala od restrukturiranja duga
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.01.2018 / 09:30
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Vlada Republike Srpske odustala je od dugo najavljivanog restrukturiranja duga.

Ako je suditi po objašnjenju ministra finansija Zorana Tegeltije taj plan je prolongiran za neka lošija vremena, izviejstila je ATV.

- Više nam ne treba inopartner koji bi rasteretio republički dug, kazao je Tegeltija i dodao da RS uredno vraća kredite i da budžet više nije u problemu.

-Kad smo mi govorili o restruktuiranju naših obaveza to je bilo u trenucima kad smo imali mnogo lošiju naplatu i direktnih i indirektnih poreza – i kada smo imali mnogo lošije kamate na domaćem tržištu. Ja mislim da u ovom trenutku budžetu RS nema potrebe za restruktuiranjem svojih obaveza", izjavio je Tegeltija.

On pojašnjava da Vlada nije samo pregovarala o rasterećenju republičkog duga već u paketu i o restrukturiranju dugova fondova i javnih preduzeća. Tvrdi da je trenutno najveća potreba za restruktuiranjem u zdravstvenom sektoru ali ne otkriva da li je Vlada bilo šta pregovarala.

Ekonomista Zoran Pavlović tvrdi da ne treba odustajati od te ideje, ali mu je jasno zašto je Vlada odjednom okrenula ploču.

-Sasvim je moguće da su određeni planirani prilivi koji su do juče bili nemogući, kao što je prodaja Ljubije, uzeti u razmatranje i kao i drugi prilivi na prihodovnoj finansijskoj strani. Kad na to dodamo i 50 miliona Svjetske banke, to je 150 miliona – dakle, situacija je malo relaksiranija", kaže Pavlović.

Još u junu prošle godine Vlada Srpske je saopćila je da je u fazi pronalaska ino partnera koji bi rasteretili dug Republike. ATV je ljetos objavila da Vlada intenzivno pregovara sa tri partnera – američkim Conick Financial LLC, jednom kineskom bankom i nepoznatom finansijskom institucijom iz Rusije. Uz američki Merrill Lynch koji je spomenuo Milorad Dodik – Tegeltija je za ATV kazao da je Vlada pregovarala sa još četiri partnera, ali nije otkrio o kome se radi.

Tagovi: Vlada RS, restrukturiranje duga, Merrill Lynch, Zoran Tegeltija
PROČITAJ I OVO
Europska komisija: Hrvatski BDP ove godine tone 10,8 posto
NOVE PROGNOZE
Europska komisija: Hrvatski BDP ove godine tone 10,8 posto
ZAGREB - Hrvatsku čekaju još teže posljedice pandemije COVID-19 nego što se ranije mislilo.
U lipnju drugi mjesec za redom raste broj zaposlenih
TRŽIŠTE RADA
U lipnju drugi mjesec za redom raste broj zaposlenih
ANALIZA - U lipnju je drugi mjesec zaredom porastao broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) na mjesečnoj razini, dok je na godišnjoj razini nastavljen trend pada koji traje od travnja i izravna je posljedica krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
Rast zaliha industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini
ZALIHE
Rast zaliha industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini

ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u svibnju 1,5 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini pale za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
ZADUŽENOST
Javni dug Srbije za samo mesec dana povećan za dve milijarde evra
BEOGRAD - Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi evra, što je 57,2 odsto procenjenog ovogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na kraju aprila je javni dug bio 24,55 milijardi evra, odnosno 52,4 odsto BDP, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
ISTRAŽIVANJE
Godinu dana za oporavak srpske ekonomije od krize
BEOGRAD - Za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati trećeg ciklusa istraživanja "Zajedno kroz krizu".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE