GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada Crne Gore predstavila mjere podrške ekonomije

Vlada Crne Gore predstavila mjere podrške ekonomije
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 20:25
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Na sjednici Vlade danas je jedina tačka dnevnog reda bila predlog mjera fiskalne politike kao reakcija na negativne ekonomske efekte epidemije koronavirusa.

Premijer Duško Marković je predstavio fiskalne mjere:

Prva mjera je odlaganje otplate kredita kod svih banama mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnom fondu u trajanju od 90 dana.

Odlažu se uplate poreza i doprinosa na zarade kao i obaveza shodno zakonu o reprogramu

Kreranje nove kreditne linije IRF namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzetnika do maksimalnog iznosa po korisniku 3 miliona eura.

Obezbjeđivanje jednokratne pomoći penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura. Opredijeljeno milion eura.

Odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti koje su u vlasništvu države na 90 dana.

Obustava isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama, upravnim odborima... Preporuka lokalnim upravama da urade isto.

Članovi Vlade uplatiće po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti

Ograničavanje i kontrola budžetske potrošnje uz zabranu pokretanja svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za fiunkcionisanju zdravstvenog sistema.

Avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na započetim kapitalnim projektima uz obezbjeđenje bankarske garancije u visini avansa. Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni.

Sve mjere koje se odnose na likvidnost privrede, odnose se i na privredna društva koji su osnivači crnogorskih medija. Uputili smo preporuku Agenciji za elektronske medije, odnosno Ministarstvu kulture da pronađu način i na period od 90 dana elektronske medije oslobe plaćanja naknade, a štampanim medijima omoguće konkursna sredstva koja će tematski biti usmjerena na društveno djelovanje.
Vlada je donijela set ekonomskih mjera koje bi građanima i privredi trebalo da pomognu u oporavku od posljedica epidemije koronavirusa.

Premijer Duško Marković kazao je da je cilj i fokus tih mjera čovjek, odnosno građanin, njegova porodica i "naša zajednička kuća".

"Siguran sam da ćemo udruženi i solidarni odbraniti te vrijednosti", poručio je Marković na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen set ekonomskih mjera.

Setom ekonomskih mjera za saniranje negativnih posljedica epidemije koronavirusa, između ostalog, je predviđeno odgađanje otplate kredita na tri mjeseca, kao i uplate poreza i doprinosa na zarade i obaveza shodno Zakonu o reprogramu.

"Prva mjera se odnosi na odlaganje otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana. Potrebno je da naš bankarski sektor omogući najviši stepen administrativne efikasnosti, kako bi svi koji žele bez ikakvih poteškoća iskoristili to pravo", rekao je Marković na konferenciji za novinare.

On je najavio i kreiranje nove kreditne linije IRF-a namijenjene poboljšanju likvidnosti preduzeća do maksimalnog iznosa po korisniku od tri miliona eura, a predviđena je i pomoć od milion eura najugroženijim, što podrazumijeva jednokratnu novčanu pomoć penzionerima sa najnižom penzijom i korisnicima materijalnog obezbjeđenja u iznosu od po 50 eura.

Marković je kazao da je odgođeno i plaćanje zakupa za nepokretnosti u vlasništvu države na 90 dana.

"Započeti kapitalni projekti neće biti zaustavljeni", poručio je Marković.

On je dodao da će članovi Vlade uplatiti po pola plate jednokratno na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kao i da će biti obustavljene isplate varijabilnog dijela zarade i svih budžetskih naknada za rad u komisijama i upravnim odborima.

Marković je saopštio da će Vlada i ubuduće sve mjere donositi pravovremeno.

"Trenutak je kada svi - država, privreda i građani moraju podijeliti teret opasnosti, jer jedino tako možemo opstati", poručio je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom uvođenju novih ekonomskih mjera, kazao da je svima poznato da se okolnosti mijenjaju iz sata u sat, a ne iz dana u dan.

"Vlada radi danonoćno, analizira se situacija na terenu, mjere naše ekonomske politike i hitne mjere mogu biti promijenjene sjutra. Nema vremenskih ograničenja za naše odluke", poručio je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje na koji način će država da se obračuna sa onima koji koriste priliku ili dižu cijene, kazao da vjeruje da su svi pokazali visok nivo individualne i društvene odgovornosti u odnosu na tu situaciju.

"Bilo je pojedinačnih slučajeva na samom početku, nesnalaženja koja bi se mogla razumijeti kao nerazumijevanje situacije u kojoj se nalazimo. Danas takvih situacija imamo sve manje“, naveo je Marković.

On je podsjetio da je u samo posljednjih nekoliko dana bilo preko 300 inspekcijskih nadzora i poručio da će svi koji krše zakon biti sankcionisani.

"Iako je situacija vanredna, institucije funkcionišu, privreda se odgovorno ponaša, kao i pojedinci i građani. Nema potreba da se iko sramoti nego da budemo odgovorni na visini zadatka u ovakvim teškim okolnostima“, ocijenio je Marković.

On je na pitanje da li će se penzije i zarade redovno isplaćivati, kao i da li će biti otpuštanja i smanjenja plata radnicima, odgovorio da je njegova poruka da ne bi trebalo i ne bi smjelo da bude otpuštanja zaposlenih.

"To bi trebalo da bude posljednja mjera", rekao je Marković.

On je dodao da je Vlada set ekonomskih mjera predložila prije svega kao socijalnu podršku i stabilizacione mjere, koje treba da obezbijede održivost javnih finansija.

Marković je, govoreći o otpuštanjima, kazao da je to realna opasnost i scenario u nekim preduzećima, jer se zaustavlja privredna aktivnost.

"Poslodavci moraju prije svega da se koncentrišu na svoje preduzeće, održavanje biznisa i vođenje računa o standardu zaposlenih", dodao je Marković.

Guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić, kazao je da je Savjet te monetarne institucije donio mjere koje služe smanjenju negativnih uticaja pandemije koronavorusa na ekonomiju i zdravlje građana.

"Donijet je moratorijum na plaćanje svih obaveza građana, preduzetnika i svih korisnika kredita, što se odnosi na kamate, glavnice i dugovanja prema bankama", rekao je Žugić.

On je kazao da su banke uradile dosta za svoje klijente i oslobodile ih plaćanja određenih provizija.

"Ovo je prilika da građanima poručimo da je bankarski sistem Crne Gore oporavljen bez sistemskih ranjivosti sa visokom kapitalizovanošću i likvidnošću. Moja poruka građanima je da ne brinu za svoje depozite. Banke su stabilne i visoko likvidne", poručio je Žugić.

On je saopštio da je CBCG obezbijedila dodatne izvore finansiranja, sa nekoliko stotina miliona eura obezbijeđenih sredstava.

„Nema mjesta panici, ni strahu. Banke su stabilne i zdrave“, rekao je Žugić i dodao da će biti omogućeno fleksibilno restrukturiranje kredita, koji se nakon toga tretitaju kao novoodobreni.

Ministar finansija, Darko Radunović, je na pitanje da li treba prijavljivati poreske obaveze u narednih 90 dana, odgovorio da treba i da će po zahtjevima biti i oslobađanja.

„Dakle, moramo imati redovne evidencije i voditi računa kolike su poreske obaveze“, smatra Radunović.

On je rekao da Vlada razmatra i rebalans budžeta, ali da sada nije trenutak za to.

Na pitanje koliko je novca država u ovom trenutku spremna da upumpa u privredu kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost preduzeća i da li može da obezbijedi određene subvencije za građane i privredu, Radunović je odgovorio da Crna Gora nije država koja ima mogućnosti da daje subvencije.

"Mi nemamo mogućnost emitovanja novca, tako da ćemo ovim olakšicama, oslobađanjima i odlaganjima stvarati ambijent i prostor za funckionisanje privrede. Kroz vrijeme ćemo vidjeti šta ćemo i koje odluke dalje donositi“, rekao je Radunović.

On je dodao i da Vlada nije razmatrala mogućnost da mijenja stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Te sistemske promjene nijesu sada primjerene za ovaj trenutak“, zaključio je Radunović.

Foto: gov.me

Tagovi: Vlada Crne Gore, Duško Marković, Centralna banka Crne Gore, Radoje Žugić, Pavle Radunović, crnogorska ekonomija, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE