GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a

Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U održavanju likvidnosti državnom bi proračunu u srpnju i kolovozu, kad će i dalje, osim za financiranje javnih troškova, trebati novac i za pomoć privatnom sektoru, vlada računa i na oko dvije milijarde kuna zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Vlada, koja dosad nije tražila novac od MMF-a za prevladavanje poteškoća u proračunskoj likvidnosti, to ne namjerava činiti ni u budućnosti, potvrdio je Novom listu izvor iz vlade.

Podsjetimo, vlada je na sjednici u četvrtak i dala suglasnost da se vode pregovori s IBRD-om oko zajma vrijednog 275,89 milijuna eura te je ovlastila potpredsjednika Vlade i ministra financija da takav ugovor potpiše.

Ugovor o zajmu bi, osim financijske injekcije, za državni proračun značio i provedbu određenog programa, odnosno mjera koje se, kako se navodi u obrazloženju odluke, odnose na ublažavanje neposrednog socijalnog i ekonomskog utjecaja krize izazvane COVID-19 pandemijom, kao i postavljanje temelja za promicanje uključivog i održivog oporavka.

Vlada u svojoj odluci ističe da je većina mjera iz programa već donesena i da je u provedbi.

Tako bi se novcem od IBRD-a financirale potpore za plaću u trajanju od tri mjeseca poslodavcima koji i dalje zadržavaju radnike s ugovorima na neodređeno i određeno vrijeme, ali i plaće korisnicima potpora za samozapošljavanje i stalnim sezoncima.

Iz odluke nije jasno koliko bi se za koju svrhu dobilo novca, ali se navodi da kad je u pitanju zajam za saniranje posljedica potresa, taj bi se novac potrošio na hitne intervencije za zaštitu javne sigurnosti, obnovu i rekonstrukciju bolnica i ustanova iz područja obrazovanja i znanosti, prvenstveno osnovnih i srednjih škola i pripremu programa za potporu obnovi stambenih projekata.

Druga komponenta zajma usmjerena je na jačanje kapaciteta države za brzi i proaktivni nadzor trenutačnih i budućih izbijanja bolesti, s naglaskom na Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Također, poslužit će za održavanje nužnih usluga u zajednici i minimiziranje rizika za pacijente i zdravstvene djelatnike, djelomično i osposobljavanje osoblja zdravstvenih ustanova i djelatnika koji su uključeni u brigu o oboljelima od koronavirusa i za kupnju potrošnog materijala i opreme za daljnja izbijanja bolesti.

Tako bi država za koji mjesec ili dva od IBRD-a trebala dobiti više od tri i pol milijarde kuna zajma za borbu protiv recesije zbog pandemije i potresa, a ti bi se zajmovi otplaćivali do 2035. godine, ali se nigdje ne navodi kolika će biti kamata, piše Novi list.

Tagovi: Vlada RH, Zdravko Marić, zaduživanje, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE