GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a

Vlada će se zadužiti za više od 3,5 milijarde kuna, neće tražiti pomoć MMF-a
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - U održavanju likvidnosti državnom bi proračunu u srpnju i kolovozu, kad će i dalje, osim za financiranje javnih troškova, trebati novac i za pomoć privatnom sektoru, vlada računa i na oko dvije milijarde kuna zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Vlada, koja dosad nije tražila novac od MMF-a za prevladavanje poteškoća u proračunskoj likvidnosti, to ne namjerava činiti ni u budućnosti, potvrdio je Novom listu izvor iz vlade.

Podsjetimo, vlada je na sjednici u četvrtak i dala suglasnost da se vode pregovori s IBRD-om oko zajma vrijednog 275,89 milijuna eura te je ovlastila potpredsjednika Vlade i ministra financija da takav ugovor potpiše.

Ugovor o zajmu bi, osim financijske injekcije, za državni proračun značio i provedbu određenog programa, odnosno mjera koje se, kako se navodi u obrazloženju odluke, odnose na ublažavanje neposrednog socijalnog i ekonomskog utjecaja krize izazvane COVID-19 pandemijom, kao i postavljanje temelja za promicanje uključivog i održivog oporavka.

Vlada u svojoj odluci ističe da je većina mjera iz programa već donesena i da je u provedbi.

Tako bi se novcem od IBRD-a financirale potpore za plaću u trajanju od tri mjeseca poslodavcima koji i dalje zadržavaju radnike s ugovorima na neodređeno i određeno vrijeme, ali i plaće korisnicima potpora za samozapošljavanje i stalnim sezoncima.

Iz odluke nije jasno koliko bi se za koju svrhu dobilo novca, ali se navodi da kad je u pitanju zajam za saniranje posljedica potresa, taj bi se novac potrošio na hitne intervencije za zaštitu javne sigurnosti, obnovu i rekonstrukciju bolnica i ustanova iz područja obrazovanja i znanosti, prvenstveno osnovnih i srednjih škola i pripremu programa za potporu obnovi stambenih projekata.

Druga komponenta zajma usmjerena je na jačanje kapaciteta države za brzi i proaktivni nadzor trenutačnih i budućih izbijanja bolesti, s naglaskom na Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Također, poslužit će za održavanje nužnih usluga u zajednici i minimiziranje rizika za pacijente i zdravstvene djelatnike, djelomično i osposobljavanje osoblja zdravstvenih ustanova i djelatnika koji su uključeni u brigu o oboljelima od koronavirusa i za kupnju potrošnog materijala i opreme za daljnja izbijanja bolesti.

Tako bi država za koji mjesec ili dva od IBRD-a trebala dobiti više od tri i pol milijarde kuna zajma za borbu protiv recesije zbog pandemije i potresa, a ti bi se zajmovi otplaćivali do 2035. godine, ali se nigdje ne navodi kolika će biti kamata, piše Novi list.

Tagovi: Vlada RH, Zdravko Marić, zaduživanje, Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond
PROČITAJ I OVO
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
IFO
Oporavak njemačke ekonomije zahtijevat će malo više vremena
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog problema u nabavi koji koče industriju, ali snažan oporavak tek je malo odgođen, do 2022., izvijestio je u srijedu institut ifo.
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
TROŠKOVI
Troškovi rada porasli prvi puta od početka pandemije u Hrvatskoj
ZAGREB - Sporiji rast plaća zakočio je rast troškova rada po satu u EU i eurozoni u prvom tromjesečju, a u Hrvatskoj ukupni troškovi rada porasli su prvi puta od početka pandemije koronavirusa, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE