GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti

Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 12:02
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dobit industrijskih kompanija porasla je u lipnju na godišnjoj razini za 20 posto, na 791,8 milijardi juana (122,27 milijardi dolara), pokazali su podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku (NSB-a) objavljeni u utorak. Ta je stopa u svibnju iznosila 36,4 posto.

Kinesko se gospodarstvo u velikoj mjeri oporavilo od poremećaja izazvanih pandemijom koronavirusa, ali zadnjih je mjeseci sučeljena s novim izazovima, poput viših troškova sirovina i teškoća u globalnim opskrbnim lancima.

"Neujednačenost oporavka korporativne profitabilnosti i dalje postoji, privatne se tvrtke i mala poduzeća polako oporavljaju. Cijene roba i dalje ostaju na visokoj razini, smanjujući profitabilnost poduzeća, a još uvijek postoje slabe točke u lancima opskrbe i industrijskim lancima", tumači Zhu Hong iz NBS-a.

U prvoj polovini 2021. dobit industrijskih tvrtki porasla je za čak 66,9 posto, nakon pada izazvanog pandemijom u istom razdoblju prošle godine. Dobit se u razdoblju od siječnja do lipnja povećala za 45,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine kad još nije krenula globalna pandemija.

"Marža dobiti opskrbnih poslovanja industrijskih poduzeća dodatno se popravila, dok je profitna marža u proizvodnji i prodaji lagano pala", naveli su analitičari Goldman Sachsa u svojoj bilješci.

Kineske tvorničke aktivnosti usporile su u lipnju zbog ponovnog oživljavanja zaraze covida 19 u izvozno orijentiranoj provinciji Guangdong, dok su nastojanja da se spriječi i kontrolira epidemija smanjili kapacitete luka.

Prema podacima NBS-a, prerada metala, kao i kemijska i farmaceutska industrija, su potaknule rast dobiti u lipnju.

Kineski političari pojačali su napore da suzbiju rast cijena roba koje su pritisnule marže proizvođača, kako se troškovi ne bi prenijeli na potrošače.

Iako je kineska inflacija proizvođačkih cijena popustila u lipnju nakon vladinih represivnih mjera zbog nekontroliranog rasta cijena roba, godišnja stopa nastavila se kretati na neugodno visokoj razini. Neki analitičari očekuju da će inflacija ostati povišena u drugoj polovini godine.

Kinesko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo nešto sporije nego što se očekivalo. Dužnosnici su upozorili da je oporavak i dalje neravnomjeran.

Pasiva industrijskih poduzeća porasla je krajem lipnja na godišnjoj razini za 8,5 posto, u odnosu na 8,2-postotni rast zabilježen krajem svibnja.

Podaci o industrijskoj dobiti pokrivaju velike kompanije s godišnjim prihodima većim od 20 milijuna juana iz njihovih glavnih poslovanja.

Tagovi: kineska industrijska proizvodnja, kineska industrija, kineska ekonomija, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE