GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od četvrtine umirovljenika u riziku od siromaštva

Više od četvrtine umirovljenika u riziku od siromaštva
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2018 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Najnoviji podaci Europske komisije o životnom standardu u EU, kako ih prenosi T-portal, upozoravaju kako se 26,5 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina nalazi na pragu siromaštva. To je, prema istome izvoru, gotovo duplo više starijih osoba u riziku od siromaštva u Hrvatskoj nego što je europski prosjek (14,7 posto), čime se svrstavamo među šest socijalno najugroženijih nacija unutar EU.

Za dio umirovljenika u riziku od siromaštva jedan je od tri kriterija u pripadajućoj analizi Europske komisije o stanju mirovinskih sustava članica Unije. Druga dva su omjer mirovine i plaće korisnika mirovine prije umirovljenja te vrijeme uživanja mirovine.

I po druga dva kriterija Hrvatska spada među ugroženije članice Unije kada je u pitanju životni standard građana starijih od 65 godina. U nas je omjer mirovine i plaće prije umirovljenja 55 posto udjela mirovine u plaći. Potonji pokazatelj samo je u Litvi (49 posto udjela mirovine u plaći), Estoniji (49,2 posto) i Češkoj (52,2 posto) niži nego u Hrvatskoj, kada se promatraju članice EU.

Ono što hrvatske radnike mora još više zabrinjavati su projekcije koje Europska komisija u istoj analizi iznosi za 2053.godinu. Omjer mirovine i plaće prije umirovljenja u Hrvatskoj bit će za 35 godina još nepovoljniji nego što je sada slučaj i iznosit će 43,5 posto.

S druge strane, u brojnim članicama Unije doći će do povećanja omjera mirovine i plaće prije umirovljenja u korist mirovina – u Litvi, primjerice, s trenutnih 49 na 71,3 posto tijekom 2053.. U susjednoj Sloveniji, gdje je trenutni odnos mirovine i plaće prije umirovljenja 55,4 posto, za 35 godina omjer bi se trebao popraviti na 60,9 posto.

Trenutno prosječno uživanje u mirovini naših umirovljenika je 19 godina i spada među prosječne u EU, no taj će se podatak pogoršati kada se produlji radni vijek do 67.

Zbog svih spomenutih parametara, Europska komisija ocjenjuje da je hrvatski mirovinski sustav opterećen brojnim problemima.

Tagovi: umirovljenici, siromaštvo, omjer mirovine i plaće
PROČITAJ I OVO
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZARADE
Prosječna zagrebačka neto plaća za svibanj 7.686 kuna
ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u gradu Zagrebu za svibanj ove godine iznosila je 7.686 kuna, što je nominalni porast za 1,9 posto u odnosu na svibanj prošle godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba.
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
REZERVE
Srbija trenutno ima 13,5 milijardi evra deviznih rezervi
BEOGRAD - Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula, iznosile 13,5 milijardi evra, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
RADNA MJESTA
Slovenija se prijavila za program SURE EU-a za zaštitu radnih mjesta
LJUBLJANA - Slovenska vlada aplicirala je za financijsku potporu iz europskih sredstava preko instrumenta SURE Slovenija za programe zaštite radnih mjesta ukupno ocijenjene na 1,1 milijardu eura.
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus
KADROVI
Monti imenovan voditeljem paneuropskog panela o odgovoru na koronavirus

ŽENEVA - Bivši talijanski premijer Mario Monti imenovan je na čelo paneuropskog povjerenstva koje će preispitati kako su zdravstveni sustavi različitih zemalja reagirali na pandemiju koronavirusa.

Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
TRŽIŠTE RADA
Oštar pad broja zaposlenih u Velikoj Britaniji
LONDON - Broj zaposlenih u Velikoj Britaniji pao je u drugom tromjesečju zbog koronakrize najsnažnije u deset godina, pokazuju u utorak objavljeni podaci statističkog ureda ONS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE