GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 600 ugostitelja Istre i Kvarnera zatvorilo lokale na 60 minuta

Više od 600 ugostitelja Istre i Kvarnera zatvorilo lokale na 60 minuta
PROSVJED
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 13:13
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Više od 600 ugostitelja Kvarnera i Istre danas je s početkom u 11 sati i 55 minuta zatvorilo svoje ugostiteljske objekte kako bi podigli razinu svijesti o stanju ovog sektora i nužnosti djelovanja. Inicijator akcije nazvane „5 do 12", Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, proglasila je akciju u potpunosti uspješnom.

Cilj jednosatnog prestanka usluživanja gostiju bio je potaknuti žurno djelovanje odgovornih institucija kako bi se očuvala radna mjesta u sektoru i spriječio kolaps gospodarstva.

„Ne tražimo besplatan novac, velika većina nas ionako ne ostvaruje pravo na daljnje potpore za naše djelatnike, niti vjeruje kako je rješenje za hrvatsko gospodarstvo u beskrajnim potporama, već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice kako bismo konsolidirali poslovanja i zadržali naš najvažniji resurs – ljude. Tražimo da HAMAG i HBOR čine ono što je Vlada obećala, kao i poslovne banke koje, štiteći svoju aktivu, ne oslobađaju sredstva na tržište unatoč relaksaciji od strane HNB-a." rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i poznati riječki poduzetnik.

Prema anketi koju je provela Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja. Kako bi se očuvala brojna radna mjesta i omogućilo daljnje poslovanje i egzistencija ovog, ali i povezanih sektora, ugostitelji od odgovornih tijela traže obustave naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

„Mjere za očuvanje radnih mjesta spasile su radna mjesta naših djelatnika. Međutim, nisu spasile same poduzetnike i poduzetništvo, a među njima i one najviše pogođene trenutačnom situacijom – povremeni putnički prijevoz, event industriju, putničke agencije, turističke vodiče, beauty industriju i ugostitelje. Nastojeći održati nivo ugostiteljske ponude na koju su naši gosti navikli, iscrpili smo većinu svojih resursa. Najavljena povoljna kreditiranja koja će država osigurati poduzetnicima ostala su kule u zraku. Pristup bilo kakvoj kreditnoj liniji je blokiran. Sve ovo upućuje kako je kolaps djelatnosti čiji smo ključni faktori, ali i mnogih drugih – ne samo onih vezanih uz ugostiteljstvo – samo odgođen s travnja na studeni." dodao je Vedran Jakominić.

Današnja akcija pokazala je da za ugostiteljski sektor zbilja jest „5 do 12" i vremena za djelovanje sve je manje. Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva na žurno djelovanje kako bi im se omogućio nastavak poslovanja. Također, zahvaljuje se svim ugostiteljima regije koji su na 60 minuta zatvorili svoje objekte kako bi podržali ovu akciju, kao i svim građanima na iskazanoj solidarnosti i razumijevanju za period u kojem su objekti bili zatvoreni.

Tagovi: Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, Vedran Jakominić, Nacionalna udruga ugostitelja, ugostitelji
PROČITAJ I OVO
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
INDIKATORI
EK: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji
BEOGRAD - Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
SIGNALI
Očekivanja za hrvatsku ekonomiju blago pogoršana u rujnu
ZAGREB - Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo blago su pogoršana u rujnu, prigušena valom pesimizma u uslužnom sektoru, ali poslovni čelnici i dalje očekuju da će zapošljavati nove radnike, pokazuje u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
JAVNI DUG
Njemačka zbog pandemije bilježi rekordan javni dug
BERLIN - Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak državni ured za statistiku.
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
PROGNOZE
Svjetska banka: Zbog pandemije rast u Aziji na najnižoj razini od 1967.
WASHINGTON - Pandemija koronavirusa izazvat će u Istočnoj Aziji i Pacifiku, kao i u Kini, najsporiji gospodarski rast u preko 50 godina, upozorila je u ponedjeljak Svjetska banka.
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BUDŽET
Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda
BEOGRAD - Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta, po kojem gradski budžet iznosi 110 milijardi dinara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE