GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli dogovor oko proračuna do 2027. i plana za oporavak

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli dogovor oko proračuna do 2027. i plana za oporavak
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, objavilo je njemačko predsjedništvo. U 16.30 minuta počela i press konferencija pregovarača Europskog parlamenta na kojoj su otkriveni detalji novog proračuna i plana za oporavak.

U poruci njemačkog predsjedništva još se navodi da su pojačani europski programi, što je bio zahtjev Europskog parlamenta, ali da su se pritom poštovali zaključci samita EU-a iz srpnja.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Šef odbora za proračun pri EU Parlamentu Johan van Overtveldt rekao je su pregovori završili nakon deset teških tjedana i kako je donesen kompromis između svih institucija.

'Kroz taj kompromis, Europski Parlament dobio je 16 milijardi eura, od kojih će s 15 milijardi eura pojačati ključne programe kojima će se štitit građani od pandemije koronavirusa, pružiti prilike novih generacijama i sačuvati europske vrijednosti. Preostala milijarda će pojačati fleksibilnosti i adresirati buduće potrebe i krize', rekao je van Overtveldt na konferenciji za medije.

Da bi se taj politički dogovor mogao početi provoditi, potrebno je obaviti zakonodavni postupak, što je posao Vijeća i Europskog parlamenta.

Veliki korak prema završetku zakonodavnog posla oko VFO-a i plana za oporavak napravljen je prošli tjedan kada su pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli kompromis o tome da se korištenje europskih fondova uvjetuje vladavinom prava. To je dosad bila jedna od ključnih zapreka za dogovor o sedmogodišnjem proračunu i planu za oporavak.

Pregovarači Europskog parlamenta u pregovorima su tražili dodatna sredstva za ključne europske programe, poput zdravstva, istraživanja, itd., dok je Vijeće bilo na stajalištu da ne može preko onoga što dogovorili čelnici država članica, nego da je jedino moguće preraspodijeliti sredstva iz jednih programa u druge i koristiti proračunske rezerve.

Dogovor Vijeća i Parlamenta sada trebaju potvrditi još obje institucije zasebno. Osim toga, ostaje još jedna prepreka za početak korištenja sredstava iz plana za oporavak nazvanog EU sljedeće generacije. Sve države članice moraju ratificirati odluku o vlastitim prihodima europskog proračuna, što je jamstvo Komisiji da se može zadužiti na financijskim tržištima za 750 milijardi eura. Taj iznos će biti podijeljen državma članicama ako bespovratna pomoć ili kroz povoljne zajmove.


Prepreku bi mogle predstavljati Mađarska i Poljska, koje su nezadovoljne odlukom da se dodjela europskih sredstava uvjetuje poštovanjem načela vladavine prava.

Mađarska prijeti vetom i ako bi pri tome ostala to bi značilo da propada plan za oporavak, ali ne i VFO jer u zakonodavnom dijelu dogovora nije potrebna jednoglasnost. Ipak, mnogi smatraju da mađarski premijer Viktor Orban blefira jer su i njima prijeko potrebna sredstva, a osim toga na njega bi pala sva odgovornost da blokira pomoć u rješavanju posljedica pandemije koronavirusa.

Tagovi: Vijeće EU, Europski parlament, Johan van Overtveldt
PROČITAJ I OVO
Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
DONACIJE
Građani donirali milijune, Vlada većinu tog novca želi dati - sebi
ZAGREB - Hrvatski građani su za potresom porušenu Baniju donirali više od 100 milijuna kuna. Sad je procurio vladin plan za raspodjelu tog novca.
Powell smirio strahovanja u vezi inflacije
INFLACIJA
Powell smirio strahovanja u vezi inflacije
WASHINGTON - Predsjednik američke središnje banke Powell u izvješću Kongresu kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dosegne ciljane razine od oko 2 posto.
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
KAVA
Hrvatska industrija kave traži ukidanje posebnog poreza
ZAGREB - Ukidanjem posebnog poreza na kavu povećala bi se konkurentnost hrvatske industrije kave u odnosu na zemlje u okruženju i ulaganja u održivo poslovanje, inovacije, zapošljavanja, istaknuto je u srijedu na panelu o budućnosti industrije kave u organizaciji HUP-ove Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave.
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
RAST
Njemačka završila kriznu 2020. rastom BDP-a unatoč zaključavanju
BERLIN - Njemačko je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju poraslo 0,3 posto, izvijestio je u srijedu zavod za statistiku, blago podignuvši procjenu rasta na kraju 2020. godine koju je obilježila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.
Marić suočen s velikom rupom u proračunu: Može li država izvršavati svoje obveze?
DRŽAVNE FINANCIJE
Marić suočen s velikom rupom u proračunu: Može li država izvršavati svoje obveze?
ZAGREB - Iako se očekuje da će pad u prvom tromjesečju ove godine biti najveći, ekonomski analitičar Željko Lovrinčević procjenjuje da će taj pad biti od 3,5 do četiri posto, jer će stanje statistički izgledati bolje nego u stvarnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE