GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa

Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
GRANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Na inicijativu Privredne komore Srbije, poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.

Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u našu zemlju omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-Cov-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije, objašnjava se u saopštenju.

"Srbija je i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da uz uvažavanje epidemioloških mera poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju olakša poslovanje uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena, i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Po novim pravilima vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan PCR test na korona virus izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice, objašnjava se u saopštenju PKS-a.

Naglašava se da će oni po ulasku u zemlju uraditi brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ako je negativan, nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska i sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se privrednici obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom e-maila inocovid19@pks.rs.

Nove procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Tagovi: Privredna komora Srbije, PCR test, Marko Čadež
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE