GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvoz iz SAD-a u Hrvatsku od početka rata povećan čak osam puta

Uvoz iz SAD-a u Hrvatsku od početka rata povećan čak osam puta
PLINSKI FAKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Sjedinjene Američke Države postale su jedan od glavnih hrvatskih trgovinskih partnera, s time da se u ovoj godini odnos snaga u potpunosti promijenio pa je Hrvatska od države koja je sa SAD-om imala višak u robnoj razmjeni došla do pozicije da je vrijednost uvoza iz te države osam puta veća nego lani u istom razdoblju i višestruko veća od onoga što Hrvatska izveze u SAD.

Privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku o robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom u razdoblju od početka siječnja do kraja kolovoza pokazuju da je vrijednost uvoza iz SAD-a bila čak 15,56 milijardi kuna. Lani u istom razdoblju uvoz iz te globalne sile nije dosegnuo ni dvije milijarde kuna, pa je SAD po vrijednosti izvoza u Hrvatsku pretekao brojne europske zemlje, i na hrvatsko tržište veću vrijednost robe izvezu samo Italija, Njemačka i Slovenija. Čak je i vrijednost uvoza iz Mađarske u osam mjeseci ove godine bila nekoliko stotina milijuna kuna manja od uvoza iz SAD-a, a milijardu kuna manje je vrijedan i uvoz iz osam zemalja CEFTA-e, od kojih su primjerice i BiH i Srbija uvijek imale veću robnu razmjenu s Hrvatskom od SAD-a, piše Novi list.

Najveći dio uvoza iz SAD-a tako otpada na ukapljeni plin, jer je Hrvatska u osam mjeseci prema privremenim podacima DZS-a iz te zemlje uvezla ukapljeni plin u vrijednosti od 14,5 milijardi kuna, što je 93,5 posto ukupnog uvoza iz SAD-a. Koliko je tog uvoza ostalo u Hrvatskoj, a koliko je otišlo izvan naše zemlje, nisu podaci koje može dati DZS.

Dio odgovora možda se krije u robnoj razmjeni s Mađarskom jer je izvoz u tu zemlju povećan za pet milijardi kuna i u osam mjeseci ove godine iznosio je 11,63 milijarde kuna, od čega gotovo 5,2 milijarde kuna otpada na prirodni plin. Lani je Hrvatska u istom razdoblju u tu susjednu državu izvezla isti energent u vrijednosti od tek 75 milijuna kuna. Zanimljivo je, izvoz nafte u Mađarsku bio je vrijedan oko milijardu kuna, dok je lani u isto vrijeme u mađarskim rafinerijama završilo 3,7 milijardi kuna vrijedne nafte iz Hrvatske.

Na 1,73 milijarde kuna porastao je i izvoz električne energije, koji je lani bio vrijedan 600 milijuna kuna, no u međuvremeno su značajno porasle cijene tog energenta, što znači da možda i nije došlo do značajnog povećanja količina.

Istovremeno je zabilježeno i da je u osam mjeseci Hrvatska iz Mađarske uvezla električne energije u vrijednosti od 4,46 milijardi kuna, dok je lani taj uvoz bio tek milijardu kuna.

Što se tiče Rusije, najveći dio uvoza iz te zemlje, oko milijardu kuna, otpada na ulja i ulja za podmazivanje i vjerojatno je riječ o vakuumskom plinskom ulju nužnom za proizvodnju u riječkoj rafineriji, za čiji je uvoz Hrvatska čak dobila i izuzeće iz sankcijskog režima.

Više se nego udvostručio i uvoz bitumenskog kamenog ugljena pa je vrijednost tog uvoza iz Rusije u osam mjeseci ove godine bila gotovo 725 milijuna kuna.

Privremeni podaci govore da je i dalje glavni trgovinski partner Hrvatske Italija, iz koje je uz rast od 63,4 posto stigla roba vrijedna 26,84 milijarde kuna, dok je Hrvatska u Italiju uz rast od 28 posto izvezla robe u vrijednosti od 14,4 milijarde kuna.

Ukupna vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih devet mjeseci, također prema privremenim podacima, iznosila je 132,7 milijardi kuna, što je 34 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,1 posto, na 233,1 milijardu kuna. U robnoj razmjeni sa svijetom Hrvatska je bila u minusu 100,4 milijarde kuna, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 56,9 posto, što je prvi put nakon puno godina da je pala ispod 60 posto.

Iako Hrvatska sudjeluje u oštrim sankcijama protiv Rusije, uvoz iz te države porastao je za 32 posto i u osam mjeseci ove godine bio je vrijedan više od tri milijarde kuna. Tako je u ovoj godini uvoz iz SAD-a prvi put premašio uvoz iz Rusije i odmah je ta vrijednost bila pet puta veća od onoga što Hrvatska nabavlja iz Rusije. I dok je uvoz iz Rusije rastao, izvoz hrvatskih kompanija u tu državu je zbog sankcija pao za oko 12 posto. Najbolje to pokazuje kako na trgovinu, odnosno hrvatsku ekonomiju, utječu globalne političke prilike i rat u Ukrajini.

Tagovi: plin, uvoz plina, uvoz iz SAD-a, uvoz iz Rusije, bitumen
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE