GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usvojen proračun Grada Pule težak 79 milijuna eura

Usvojen proračun Grada Pule težak 79 milijuna eura
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Vijećnici su imali tek par dana vremena za proučavanje materijala i eventualno predlaganje amandmana. Oporba veli da je procedura namještena tako da bi vijećnici imali minimalno vremena za temeljit rad, a ni e-savjetovanje nije polučilo željene rezultate

Proračun Grada Pule za 2023. godinu, "težak" 79 milijuna eura, usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Protiv proračuna glasali su jedino vijećnici Možemo!, dok je IDS-a bio suzdržan.

Vijećnici su imali tek nekoliko dana vremena za proučavanje materijala i eventualno predlaganje amandmana. Oporba veli da je to namještena procedura samo da bi vijećnici imali minimalno vremena za temeljit rad, a ni e-savjetovanje nije polučilo željene rezultate, odnosno veću uključenost građana u kreiranje proračuna.

Također, kada je riječ o proklamiranoj transparentnosti gradonačelnika Filipa Zoričića, oporba je negodovala što se proračun vijećnicima i javnosti prikazao u 2. razini detaljnosti, točno onoliko koliko novi zakon predviđa. Naglasili su da zakon ne sprječava da se proračun prikaže na 3. ili pak 4. razini, kao što to rade pojedini gradovi.

Isto tako, istaknuto je da Pula i dalje usvaja proračun u jednom čitanju, dok Istarska županija, Pazin, Labin i Poreč to, primjerice, obavljaju u dva čitanja. Podsjetimo, zbog tih su se okolnosti ranije, kada su bili u oporbi tijekom IDS-ove administracije, bunili i pulski SDP-ovci, kao i zbog nedostatka vremena za analiziranje proračuna i predlaganja amandmana. Međutim, sada kada su dio vladajuće koalicije, to im najednom više ne smeta.

- Nije dobro da imamo proračun na 2. razini, bilo bi poželjno da idući bude na 3. razini. Ovako je poprilično nepregledno, komentirao je HDZ-ovac Juraj Kovačević, dok je Radojčić poručila da nema nikakvih prepreka da se on prikaže i na 5. razini.

Igor Belas (SDP) u raspravi je naglasio da je njegova stranka u kampanji za izbore 2021. godine prezentirala niz projekata koje želi da se realiziraju u bližoj budućnosti, kako kapitalnih tako i onih bitnih za mikro zajednice u obliku mjesnih odbora.

- Kao socijaldemokratska stranka fokusirali smo se na socijalno-demografske potrebe Pule kao grada da bismo poboljšanjem kvalitete života zaustavili trend zabrinjavajućeg opadanja broja stanovnika, odnosno odlaska mladih, kako pojedinaca tako i obitelji. U izbornom programu za lokalne izbore zalagali smo se za dogradnju doma za starije i nemoćne, izgradnju vrtića na lokaciji Sv. Polikarp - Sisplac, POS program, uređenje pročelja stambenih zgrada", rekao je, između ostalog, Belas, ponavljajući ono što je ta stranka već obznanila u ranije poslanom priopćenju. Ipak, njegova kolegica Radolović nije potpuno zadovoljna proračunom te je naglasila da nedostaje više sredstava za uređenje rive.

- Mogu se složiti s Radojčić i što hitnije napraviti nekakav plan i projekt premještanja ribarske luke u uvalu Zonki. Nedostaje plan upravljanja i održavanja komunalne infrastrukture jer mislim da nema smisla uređivati starogradsku jezgru. Kada je riječ o domu "Alfredo Štiglić", pitam se gdje smo tu stali i razmišljam trebamo li razmišljati o sufinanciranju privatnih domova zbog prijeke potrebe. Vezano uz garažne kuće, slažem se kad je riječ o njihovoj izgradnji, ali mislim da ima više problema, pogotovo socijalnih. Treba se samo dogovoriti o točnoj lokaciji za jednu garažnu kuću, a ne četiri kako se ranije govorilo. Nemamo rivu, ali ni industrijsku zonu, a bez toga nema razvoja, kazala je Radolović i pozvala Lerotića, ali i HDZ, da podrže ili predlože amandmane na državni proračun koji se budu ticali Pule. Lerotić je na to potvrdio da će biti IDS-ovog amandmana za pulski lukobran.

HDZ-ov Juraj Kovačević naglasio je da je pohvalno da se počinje izrađivati projektna dokumentacija za neke projekte.

- Pričekajmo, pa onda možemo kasnije suditi. Problem rive podrazumijeva rješavanje vlasničkih odnosa pa je to dosta kompliciran program. Grad to ne može riješiti sam bez države. Proračun nije savršen, ali HDZ će ga podržati, a procjenjivat ćemo na kraju je li bolji ili lošiji, komentirao je Kovačević, dok se SDP-ov Drago Marić zapitao je li ovaj proračun socijalan, te istaknuo da je odnos ove vladajuće garniture prema Štinjanu puno bolji nego što je to bio slučaj ranije.

Dušica Radojčić (Možemo!) naglasila je da nije dobila sve odgovore na pitanja postavljena gradskim službama.

- Ne želimo pristati na ovaj nedemokratski diktat. Zaista je neuobičajeno da se proračun usvaja tako rano. Trebalo se dati više vremena za raspravu i za pisanje amandmana. To je srozavanje demokratskih standarda, čak i više nego što je to bilo ranije. Glede proračuna nije se puno toga promijenilo od prethodne gradske vlasti. Nemamo ni s čime usporediti ovaj prijedlog za 2023. godinu koji je, inače, napisan u eurima pa je još kompliciranije", kazala je, između ostalog, Radojčić.

Osvrnula se na temu prihoda na ime korištenja pulske Arene i napomenula da bi Grad Pula trebao u svojoj kasi primiti barem 50 posto tog novca. Osvrnula se potom na poljoprivredu i ribarstvo, na kružno gospodarstvo i "zero waste" politiku, pa tako istaknula da u novom proračunu gotovo pa i nema tih strateških značajki.

Od najavljenih projekata, IDS-ov Marin Lerotić tvrdi da je dogradnja dječjeg vrtića Centar jedino što je realno moguće ostvariti ove godine. "Ono što možemo vidjeti da se provodi, jesu projekti naslijeđeni od bivše vlasti", komentirao je Lerotić.

Tagovi: Grad Pula, proračun Pule, Filip zoričić, Dušica Radojičić
PROČITAJ I OVO
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
REVIZIJA
Ekonomski rast SAD-a revidiran blago naniže
WASHINGTON - Prema danas objavljenim podacima vlade, američki gospodarski rast je u zadnjem tromjesečju prošle godine bio nešto slabiji od prethodne procjene, ponajviše zbog korekcije vrijednosti korporativnih ulaganja naniže.
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
GLAVNI ČIMBENIK
Osobna potrošnja generirat će snažan rast BDP-a i u ovoj godini
ANALIZA - Hrvatska je i u drugoj polovini 2023. nastavila bilježiti solidne stope rasta, među najvišima u EU.
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
REGULATIVA
Božinović i Piletić predstavili izmjene zakona o strancima
ZAGREB - U Hrvatsku gotovo svakog mjeseca stiže sve više stranih radnika, a prema nekim procjenama, za sedam godina u našoj zemlji bit će ih čak pola milijuna, odnosno četvrtina radne snage.
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
RAST
Promet industrije u prosincu lani veći 14,2 posto na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u Republici Hrvatskoj u prosincu 2023. u usporedbi sa studenim 2023. porastao je za 4,2%.
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
PROCESI
Deglobalizacija je već tu, imat će zastrašujuće posljedice
ANALIZA - I dok smo prethodnih desetljeća svjedočili procesu globalizacije, sada je u tijeku deglobalizacija odnosno početak kraja starog svjetskog poretka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE