GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud Njemačke: ECB mora dokazati opravdanost programa kupnje obveznica

Ustavni sud Njemačke: ECB mora dokazati opravdanost programa kupnje obveznica
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
KARLSRUHE - Europska središnja banka kupnjom državnih obveznica ne financira izravno vlade ali mora opravdati taj program, presudio je u utorak njemački ustavni sud, poručivši da u protivnom Bundesbank u njemu ne može sudjelovati.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija prekoračila mandat a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

Ustavni suci upozorili su 2017. godine da bi se dio ECB-ovog programa mogao koristiti upravo za financiranje gospodarstva i država, čime bi središnja monetarna institucija eurozone prekoračila svoj mandat, fokusiran na očuvanje stabilnosti cijena.

U danas objavljenoj presudi ustavni suci zaključili su ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a.

Utvrdili su ipak da središnja monetarna institucija nije odlukama potkrijepila razmjernost programa kupnje obveznica zacrtanim ciljevima, uključujući podizanje inflacije prema dva posto.

Zaključili su da njemačka središnja banka ne može u njemu sudjelovati budući da, između ostalog, kupnja obveznica predstavlja rizik za državne financije, rezultira gubitkom ušteđevine i održava na životu kompanije koje bi u protivnom propale.

"Bundesbank stoga više ne može sudjelovati u provedbi i realizaciji ECB-ovih spornih odluka ako upravno vijeće ECB-a ne usvoji novu odluku kojom će dokazati... da transakcije iz PSPP-a nisu nesrazmjerne efektima ekonomske i fiskalne politike", zaključili su njemački ustavni suci.

ECB-u su za donošenje odluke dali rok od tri mjeseca, poručivši da će u protivnom Bundesbank morati prestati sudjelovati u spornom programu.

Ostavili su tako otvorenom mogućnost njegove daljnje provedbe unatoč "negativnim efektima", poput trošenja novca poreznih obveznika i ovisnosti vlada o financijskoj injekciji središnjih banaka.

Njemačka središnja banka mora prodati obveznice koje je već kupila, iako na temelju - možda dugoročne - strategije koordinirane s ostatkom eurozone, presudili su.

Bundesbank je kupila lavovski dio obveznica u sklopu PSPP-a budući da je Njemačka najveće gospodarstvo eurozone, podsjeća Reuters.

Njemački ustavni sud naglasio je istodobno da se presuda ne odnosi na novi program kojim ECB podupire financijski sustav i gospodarstvo u koronakrizi, naglasio je njemački ustavni sud.

Sud pravde Europske unije već je odobrio ECB-ov program, zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone njime ne prekoračuje svoje ovlasti.

Tagovi: Ustavni sud Njemačke, Bundesbank, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE