GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina

Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 17:30
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.

U srpnju su u usporedbi s prethodnim mjesecom potrošačke cijene zabilježile nulti rast jer su 4,6 posto jeftinija energija i 7,7 posto jeftiniji benzin neutralizirali mjesečni rast cijena hrane od 1,1 posto i režijske troškove stanovanja od 0,5 posto, prenosi CNBC.

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dow Jones predviđali su rast inflacije u srpnju od 8,7 posto na godišnjoj i 0,2 posto na mjesečnoj razini.

Temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene hrane i energije, na godišnjoj je razini porasla za 5,9 posto, au odnosu na lipanj za 0,3 posto.

Iako su podaci o inflaciji niži od očekivanih, inflatorni su pritisci i dalje jaki.

Cijene hrane su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 10,9 posto, što je najbrže od svibnja 1979. Struja je na mjesečnoj razini poskupjela za 1,6 posto, a na godišnjoj za 15,2 posto. Ukupan indeks cijena energenata viši je za 32,9 posto nego prije godinu dana.

Rabljena vozila pojeftinila su za 0,4 posto na mjesečnoj razini, odjeća za 0,1 posto, dok su cijene prijevoza niže za 0,5 posto, zbog pada cijena aviokarata za 1,8 posto mjesečno, odnosno za 7,8 posto u odnosu na srpanj 2021. godine.

Režijski troškovi stanovanja, koji čine oko jednu trećinu pondera CPI-a, nastavili su rasti, uz godišnji porast od 5,7 posto.

Nakon izvješća o inflaciji, tržišni sudionici promijenili su svoje procjene povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi, dajući sada veće izglede za povećanje manje od 0,5 postotnih bodova.

Tagovi: inflacija u SAD-u, inflacija, energija, plin, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZADUŽIVANJE
Grad Zagreb zadužuje se za 40 milijuna eura.
ZAGREB - Nakon što su prošlog mjeseca zastupnici u Skupštini Grada Zagreba dignuli ruke za kredit u visini od 240 milijuna eura za Zagrebački holding sada na sjednicu gradskog parlamenta, zakazanu za 13. listopada, stiže zaduženje od 40 milijuna eura (300 milijuna kuna) za Grad.
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
USPOREDBE
Mirovine u istočnoj Njemačkoj i dalje su niže nego u zapadnoj Njemačkoj
BERLIN - Više od 30 godina nakon ponovnog ujedinjenja zemlje mirovine u Istočnoj Njemačkoj znatno su niže nego u Zapadnoj Njemačkoj. Umirovljenici na istoku zemlje lani su nakon 45 godina uplate u prosjeku dobili 1329 eura, a na zapadu 1527 eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE