GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj

Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 10:21
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.

U prva četiri mjeseca, rast potrošačkih cijena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je u prosjeku 4,0%. Prema indeksu potrošačkih cijena, najveći doprinos tome pružile su cijene usluga i hrane (obje po 1,6 postotnih bodova).

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u razdoblju siječanj-travanj na godišnjoj razini najveći doprinos ukupnom rastu generirale su cijene Hrane i bezalkoholnih pića s 1,38 postotnih bodova (ili 34,6% ukupnog porasta), a slijedi Prijevoz (0,65 pb ili 16,3%) te Restorani i hoteli (0,53 pb ili 13,2%). Osim Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, ostale glavne skupine također su dale pozitivan doprinos, međutim, primjetno je da rast potrošačkih cijena i dalje predvode cijene hrane i razne kategorije usluga.

U travnju, na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod svih posebnih agregata, osim kod Energije (-0,4%). Rast predvode Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije (+1,2%), a slijede Usluge i Hrana, piće i duhan (obje po +0,7%). Ukupan rast za 0,7% u odnosu na ožujak ne odstupa značajno od dugoročnog prosjeka, međutim, mjesečni rast cijena usluga još uvijek upućuje na neuobičajeno visoku tekuću inflaciju u toj kategoriji.

Ipak, s obzirom na to da su u isto vrijeme prošle godine zabilježeni snažniji inflatorni pritisci na mjesečnoj razini, rast na godišnjoj razini usporio je kod svih posebnih agregata. Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u travnju na 4,5% (u odnosu na 4,7% u ožujku). Rast cijena usluga nakon ubrzanja u veljači i ožujku, usporio je na 6,3% (6,6% u ožujku). Pozitivan doprinos ukupnoj godišnjoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda, čiji je godišnji rast usporio s 2,5% na 2,0%. Naposljetku, rast cijena Energije skromniji je za 0,3 postotna boda u odnosu na godišnju promjenu u ožujku te je iznosio 1,1%.

U skladu s očekivanjima, godišnja inflacija se na početku drugog tromjesečja vratila na silaznu putanju prvenstveno kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno iščezavanja prošlogodišnjih neuobičajeno visokih mjesečnih stopa rasta u izračunu godišnje stope inflacije. Ipak, rizici da inflacija bude viša od očekivane u narednim mjesecima uključuju mogućnost ustrajnosti tekućih pritisaka u cijenama Usluga, što je povezano, ne samo s inozemnom potražnjom turističkih usluga, već i solidnom domaćom potražnjom u gospodarstvu u skladu s trendovima na tržištu rada (rast zaposlenosti te dvoznamenkasti nominalan rast plaća).

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) pokazao je na skromnije usporavanje godišnjeg rasta od nacionalnog indeksa, odnosno signalizira da se inflacija spustila s 4,9% na 4,7% (isključujući cijene energije i hrane s 5,4% na 5,2%). Na mjesečnoj razini zabilježeno je čak i ubrzanje s 0,9% na 1,0%, a temeljna inflacija porasla je u odnosu na ožujak za 1,4%. Odraz je to većeg pondera cijena usluga u izračunu harmoniziranog indeksa, što sugerira da su cjenovni pritisci u kategorijama usluga i dalje značajni. Hrvatska se u usporedbi s ostalim zemljama članica EU nastavlja zadržavati na samom vrhu ljestvice, među državama s najintenzivnijim godišnjim rastom opće razine cijena.

Općenito, ne treba zanemariti ni cijene energije, čiji rast se može ponovno intenzivirati potencijalnim geopolitičkim nestabilnostima, poput eskalacije sukoba na Bliskom istoku. S druge strane, uz izostanak vremenskih neprilika, očekujemo da će se godišnji rast cijena hrane nastaviti normalizirati.

Tagovi: inflacija, cijene, hrana, energija, usluge, turizam
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju
CIJENE
Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju
ANALIZA - Državni zavod za statistiku jučer je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za svibanj. Uz rast za skromnih 0,1% u odnosu na travanj, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,3%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Slovenija na ljestvici konkurentnosti izgubila još četiri mjesta
KONKURENTOST
Slovenija na ljestvici konkurentnosti izgubila još četiri mjesta
LJUBLJANA - Slovenija je pala za četiri mjesta na 46. mjesto globalne ljestvice konkurentnosti. Konkurentske prednosti Slovenije ostaju međunarodna trgovina, razina cijena, društveni okvir koji osigurava visoku razinu jednakosti i sigurnosti te obrazovanje.
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
TRENDOVI
Proizvođačke cijene na domaćem tržištu pale peti mjesec zaredom
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju su zabilježile pad na godišnjoj razini, sedmi u posljednjih osam mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE