GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Urušavanje ekonomije eurozone u ožujku

Urušavanje ekonomije eurozone u ožujku
SROZAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2020 / 11:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarske aktivnosti u eurozoni naglo su pale u ožujku zbog mjera koje vlade poduzimaju kako bi zaustavile širenje koronavirusa, ograničavajući putovanja i tražeći od građana da ostanu kod kuće, pokazuje izvješće Markita.

Indeks menadžera nabave (PMI) potonuo je u ožujku nešto više od 20 bodova u odnosu na veljaču, na 31,4 boda, najnižu razinu od 1998. godine kada je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela objavljivati izvješća.

Vrijednost indeksa niža je od 50 bodova što signalizira pad aktivnosti u gospodarstvu.

“Urušavanje poslovnih aktivnosti širom eurozone u ožujku uvelike je nadmašilo čak i ono čemu smo svjedočili na vrhuncu globalne financijske krize", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Prema njegovim riječima, vrijednost indeksa signalizira pad BDP-a na tromjesečnoj razini za oko dva posto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u idućim mjesecima posegnu za još restriktivnijim mjerama obuzdavanja virusa.

"Nagli pad aktivnosti zabilježen je u Francuskoj, Njemačkoj ali i u ostatku eurozone pod utjecajem nastojanja vlada da sve oštrijim mjerama obuzdaju širenje koronavirusa", primjećuje ekonomist londonske tvrtke.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, bilježe u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i mjere izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je također bilježila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u veljači.

Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj tvrtki.

"Potražnja za brojnim dobrima i uslugama dramatično je pala a paralelno su dosad gotovo neviđena kašnjenja u lancima nabave zagušila proizvodnju", ističe Williamson.

Među vodećim gospodarstvima eurozone izdvajala se Francuska najvećim padom poslovnih aktivnosti u gotovo 22 godine.

Nešto blaži pad zabilježen je u Njemačkoj, pri čemu Markit izdvaja urušavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, najveće otkada su počeli pratiti podatke.

Menadžeri su ujedno izrazito pesimistični u prognozama za predstojećih 12 mjeseci.

"Poslovna očekivanja za predstojećih 12 mjeseci potonula su na najnižu razinu otkada ih pratimo, što upućuje na zaključak da političari do sada nisu uspjeli udahnuti dašak optimizma", zaključuje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE