GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit s više-manje nepromijenjenim prognozama za Sloveniju

UniCredit s više-manje nepromijenjenim prognozama za Sloveniju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2023 / 14:23
Autor: SEEbiz / STA
MILANO - Talijanska bankarska grupa UniCredit u najnovijem je izvješću o gospodarskim izgledima za središnje i istočne regije zadržala manje-više nepromijenjene prognoze za slovensko gospodarstvo. Očekuje se da će se ove godine povećati za 1,4 posto, a 2024. za 2,2 posto. Do kraja godine očekuje se umjereno smanjenje inflacije na oko šest posto.

Grupa, koja je snažno prisutna u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Sloveniju, redovito analizira izglede za regiju svog poslovanja. U posljednjoj prognozi za regiju, koja uključuje i zemlje zapadnog Balkana i Tursku, predviđa rast BDP-a od oko 1,6 posto u ovoj godini, a iduće bi se rast trebao povećati na 3,1 posto. Najbolje je, kažu, prošla Rumunjska, a najlošije Češka i Mađarska. Očekuje se da će se inflacija kretati između šest i devet posto, s izuzetkom Turske, koja bilježi znatno više brojke.

Glavni rizik za rast i oporavak regije nakon svih šokova proteklih godina je hlađenje gospodarstva u Europi, SAD-u i Kini, ističu u Unicreditu.

Konkretno za Sloveniju analitičari bankarske grupacije ove godine predviđaju jačanje gospodarske aktivnosti za 1,4 posto, a iduće godine očekuje se ubrzanje rasta na 2,2 posto.

Posljednje procjene u skladu su s onima iz proljeća, kada je Unicredit za ovu godinu predviđao rast BDP-a od 1,5 posto, a za iduću između 2,0 i 2,5 posto.

Iz Unicredita ističu da će privatna potrošnja i investicije pokretati rast iu drugom tromjesečju, dok se očekuje da će pozitivan doprinos vanjske trgovine biti manji nego u prvom polugodištu. Analitičari također očekuju daljnji negativan učinak kretanja zaliha, koji bi trebao popustiti prema kraju godine.

Dok su se kretanja u prvoj polovici godine, prema analitičarima Unicredita, pokazala povoljnijom od očekivanog, sada su malo smanjili izglede za drugu polovicu godine, na temelju predviđanja da će gospodarske prilike u eurozoni biti lošiji od prethodno procijenjenog, a uvjeti financiranja stroži kada kamatne stope rastu.

Očekuje se da će se godišnja inflacija, koja je dosegla vrhunac u ožujku, u nastavku godine dodatno umiriti i na kraju godine dosegnuti oko šest posto, procjenjuje Unicredit. Kaže se da je za smanjenje inflacije odgovoran niži međugodišnji rast cijena energije i hrane. Očekuje se da će temeljna inflacija, tj. isključujući cijene energije i hrane, koja odražava inflatorne pritiske u širem gospodarstvu, ostati visoka zbog snažnog rasta plaća. No očekuje se da će se čak i ova statistika inflacije donekle ublažiti do kraja godine.

Do kraja 2024. inflacija bi se tada trebala smanjiti na oko četiri posto, što je još uvijek znatno iznad srednjoročnog cilja Europske središnje banke od dva posto.

Očekuje se povećanje deficita javnih financija s prošlogodišnjih tri posto na 3,6 posto BDP-a u ovoj godini, pri čemu će oko 2,3 posto BDP-a biti vezano uz mjere za ublažavanje gladi i preostale mjere vezane uz pandemiju covida-19. Istodobno, Unicredit sumnja da će zemlja uspjeti ostvariti najavljeni rast investicija od 35 posto u odnosu na prošlu godinu.

Analitičari Unicredita i dalje smatraju da je Slovenija u dobroj poziciji po pitanju proračunskog financiranja. Već je pokrila oko polovicu svih svojih potreba za zaduživanjem, a ima rezerve likvidnosti od šest milijardi eura. U drugoj polovici godine, između ostalog, prema predviđanjima predstavnika vlade, očekuju izdavanje državnih obveznica u japanskim jenima.

Tagovi: UniCredit, Slovenija
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
STATISTIKA
Slovenija: Prosječni dohodak po stanovniku najveći u općini Kranjska Gora
LJUBLJANA - U Sloveniji je prosječni godišnji bruto dohodak po stanovniku 2022. godine iznosio 15.990 eura, a neto dohodak 12.343 eura.
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
VRUĆINA
ILO: Svake godine u svijetu zbog vrućine na radnom mjestu umre 19.000 ljudi
PARIZ - Klimatske promjene stvaraju niz opasnosti koje bi mogle utjecati na 70 posto svjetske radne snage, zaključuje Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom najnovijem izvješću. Prema procjeni organizacije, 19.000 ljudi u svijetu svake godine umre zbog izloženosti pretjeranoj vrućini na radnom mjestu.
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
ZAOKRET
Lindner: Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret radi sigurnosti i očuvanja geopolitičke pozicije
BERLIN - Njemačkoj je potreban gospodarski zaokret kako bi zadržala svoj geopolitički položaj, rekao je njemački ministar financija Christian Lindner, istaknuvši da je gospodarska snaga ključna za sigurnost i suočavanje s prijetnjama ruskog predsjednika Putina.
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
SIGNALI
U travnju pogoršano raspoloženje potrošača u vezi s američkom ekonomijom
WASHINGTON - Indeks raspoloženja potrošača o američkom gospodarstvu pao je s ožujske vrijednosti od 79,4 boda u travnju na 77,2 boda, objavilo je Sveučilište Michigan.
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
ISTRAŽIVANJE
Austrija je najpoželjnija radna destinacija za Slovence
LJUBLJANA - Slovencima je najpoželjnija destinacija za rad u inozemstvu Austrija, a bolji financijski uvjeti najvažniji su razlog za rad izvan vlastite zemlje, pokazuje istraživanje portala za zapošljavanje Mojedelo.com i Boston Consulting Group.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE