GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit: Rast u regiji srednje i istočne Europe ove godine samo 0,5%

UniCredit: Rast u regiji srednje i istočne Europe ove godine samo 0,5%
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 16:27
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Očekuje se da će gospodarski rast u zemljama srednje i istočne Europe ove godine dosegnuti 0,5 posto, a sljedeće godine 3,3 posto, objavila je bankarska grupa UniCredit. Sloveniji se ove godine predviđa rast od 0,5 posto, a 2024. trebao bi doseći 2,2 posto, objavila je Unicredit banka Slovenija.

"Za Sloveniju smo snizili ovogodišnju procjenu rasta s jedan na 0,5 posto zbog negativnog prijenosa iz 2022. i nižeg pretpostavljenog rasta za 2023. Rast potrošnje vjerojatno će se znatno usporiti zbog pada kupovne moći i pogoršanja povjerenja potrošača, “ rekao je ekonomist Unicredita Mauro Giorgio Marranoni. Prema procjenama banke, prošlogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) dosegnuo je 4,8 posto.

Lani su se plaće u Sloveniji realno smanjile za više od šest posto, što će se nastaviti i ove godine, ali sporije. Rezultat je to planiranog povećanja plaća u javnom sektoru za devet posto i povećanja minimalne plaće. Vjerojatno će investicije ostati na istoj razini kao prošle godine, rekli su.

Unicredit očekuje rast Slovenije iduće godine na 2,2 posto, zbog oporavka potrošnje, privatnih ulaganja i većeg doprinosa neto izvoza. Inflacija će vjerojatno ostati visoka i blizu 10 posto u prvom tromjesečju ove godine, ali se nakon toga očekuje usporavanje, stoji u analizi zemalja srednje i istočne Europe.

Javnofinancijski manjak Slovenije povećat će se na pet posto BDP-a, ponajviše zbog vladinih mjera za ublažavanje visokih cijena energije. U 2024. bi tada trebao pasti ispod tri posto BDP-a. Javni dug kao postotak BDP-a vjerojatno će se smanjiti zbog snažnog nominalnog rasta BDP-a i pasti ispod 70 posto.

Unicredit, pak, za zemlje srednje i istočne Europe očekuje gospodarski rast od 4,4 posto u 2022. godini. Prema njihovoj procjeni, inflacija će dosegnuti vrhunac u prvom tromjesečju ove godine i ostati viša od ciljeva središnjih banaka zbog fiskalnih transfera, zaoštrenih uvjeta na tržištu rada te poskupljenja energenata i hrane.

Ekonomisti Unicredita početkom godine očekuju kratku tehničku recesiju. To bi se trebalo dogoditi zbog pada kupovne moći i inozemne potražnje, strožih financijskih uvjeta i manje fiskalne potrošnje. "Oporavak je vjerojatan od druge polovice nadalje, ako se oporavi i gospodarstvo eurozone", rekao je glavni ekonomist Unicredita za srednju i istočnu Europu Dan Bucsa na nedavnoj konferenciji Euromoneyja.

Unatoč usporavanju gospodarskog rasta u Europi, narudžbe i gospodarska aktivnost ostale su snažne u posljednjem tromjesečju prošle godine, dok su slobodna radna mjesta u sektorima s visokom zaposlenošću poput elektronike, strojarstva i automobilske industrije tek neznatno pali s rekordnih razina. Unatoč očekivanjima usporavanja poslovanja tijekom zime, tvrtke iz građevinarstva i uslužnih djelatnosti prijavile su nedostatak radne snage.

Tagovi: UniCredit, slovenska ekonomija, slovenski BDP
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE