GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD: Zemljama u razvoju treba 2,5 bilijuna dolara protiv epidemije

UNCTAD: Zemljama u razvoju treba 2,5 bilijuna dolara protiv epidemije
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 19:16
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Zemlje u razvoju trebat će ove godine 2,5 bilijuna dolara pomoći da ublaže gospodarsku krizu prouzročenu pandemijom koronavirusa, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija.

Njihova gospodarstva pretrpjet će "goleme" štete zbog velikog odljeva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posljedica pada cijena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak bit će teži od onoga koji je izazvala financijska kriza 2008, navodi se u izvješću.

Zato je potrebno bilijun dolara ubrizgati u gotovini te još bilijun dolara pomoći ostvariti kroz otpis dugova, stoji u dokumentu koji je izradila Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Dodatnih 500 milijuna dolara bit će potrebno za hitne zdravstvene službe i srodne programe, navodi se u izvješću.

Države subsaharske Afrike bit će najteže pogođene kao i neke druge zemlje poput Pakistana i Argentine, kazao je Richard Kozul-Wright, direktor za strategije globalizacije i razvoja u UNCTAD-u.

"Bit će zbilja gadno", rekao je i upozorio na "zastrašujuću kombinaciju" faktora kakvi su rast dugova, potencijalna deflacijska spirala i velika zdravstvena kriza.

"Međunarodne ustanove moraju vrlo, vrlo ozbiljno uzeti na znanje ove prijedloge jer je to jedini način da spriječimo štetu koja već nastaje i koja će se pogoršavati", dodao je.

Kozul-Wright procjenjuje da će koronavirus izazvati deficit od 2 do 3 bilijuna dolara ove te iduće godine i dodaje da je ta procjena konzervativna.

Kao rani znak tog razornog učinka navodi da se iz glavnih gospodarstava u usponu odlilo 59 milijarda dolara od veljače do ožujka. To je daleko više od 26,7 milijarda dolara koliko se odlilo odmah po izbijanju financijske krize 2008.

UNCTAD svrstava oko 170 država u kategoriju zemalja u razvoju.

Čelnici skupine najvećih gospodarstava (G7) obećali su u četvrtak ubrizgati više od 5 bilijuna dolara u globalnu ekonomiju kako bi ograničili gubitak radnih mjesta i plaća izazvanih epidemijom koronavirusa te učiniti "sve što je moguće kako bi prevladali pandemiju".

Brojke iznesene u izvješću pod naslovom "Covid-19, šok za zemlje u razvoju" odražavaju ranije procjene koje je iznio Međunarodni monetarni fond.

Tagovi: UNCTAD, zemlje u razvoju, Richard Kozul-Wright, koronakriza,
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE