GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD: Pandemija prouzročila ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara

UNCTAD: Pandemija prouzročila ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svjetsko gospodarstvo moglo bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, izvijestio je u četvrtak UNCTAD, procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti gospodarsku štetu od 10.000 milijardi dolara.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 4,7 posto, prognozira UNCTAD, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.

Godina 2020. bila je "annus horribilis", konstatiraju, procijenivši pad aktivnosti na 3,9 posto. Dosada su pad procjenjivali na 4,3 posto.

Gospodarstvo je u 2020. „zabilježilo najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stoljeća počele voditi statistike o agregatnoj gospodarskoj aktivnosti", istaknula je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.

Pandemija će gospodarstvo do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.

Citiraju i procjenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Bogata gospodarstva usvojila su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjila štetu, bilježi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći 'težak' 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineskog gospodarstva u drugoj polovini 2020.

Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog „ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore“, naglašava UNCTAD.

Rezultat je pad osobnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u kakvom smo u povijesti rijetko svjedočili, dodaje UN-ova agencija.

EU "zaboravio" potražnju

UNCTAD procjenjuje da će američko gospodarstvo ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.

Europa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Europsku uniju i ostale europske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4,0-postotni rast aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova.

Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačko gospodarstvo trebalo porasti 3,3 posto.

Europske zemlje bilježile su prošle godine najveći pad aktivnosti u skupini razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD.

"Na početku 2021. Europska unija ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedno tromjesečje s negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine uvelike ovise o fiskalnim odgovorima (na krizu) i programima cijepljenja", napominju.

Rokovi za univerzalni pristup cjepivima još nisu utvrđeni a fiskalni odgovor EU-a, čija je središnja točka višegodišnji financijski okvir, "nije pružio ili ne cilja na nužnu potporu ulaganjima i potražnji", upozorava UNCTAD.

Paket mjera potrošnje "Next Generation EU" veže pak oporavak za nejednake kapacitete zemalja-članica za potrošnju i zaduživanje, upozoravaju.

Tagovi: UNCTAD, pandemija, ekonomska šteta
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE