GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u srijedu je blago korigirao procjenu pada slovenskog BDP-a u ovoj godini i očekuje pad za 6,6 posto, dok je procjenu rasta u idućoj godini smanjio s 5,1 na 4,3 posto.

Ranija je UMAR-ova procjena za ovu godinu bila gospodarski pad za 6,7 posto, a nova je tek nešto blaža, minus od 6,6 posto.

"Unatoč ponovnom pogoršanju u posljednjem tromjesečju, zbog snažnog oporavka u trećem kvartalu, očekujemo da će pad BDP-a tijekom 2020. biti sličan onome što smo prognozirali na jesen", ističu analitičari UMAR-a.

Očekuju pad bruto dodane vrijednosti u većini djelanosti, pri čemu najveći u turizamu i ugostiteljstvu, rekreacijskim, sportskim i kulturnim djelatnostima, a nešto manji u prometu, trgovini te prerađivačkoj industriji, navodi se u priopćenju ureda za makroekonomske analize slovenske vlade.

UMAR u ovoj godini očekuje velik pad izvoza i uvoza, znatan pad investicija, a zbog nesigurnosti koja potiče štedljivost kućanstava i pad privatne potrošnja, dok će se potrošnja države povećavati i to zbog kriznih prilika.

"U trenutnoj epidemiološkoj situaciji procjenjujemo da bi brži gospodarski oporavak bio moguć od drugog tromjesečja 2021. nadalje. Zbog kašnjenja oporavka, predviđamo da će gospodarski rast u 2021. godini biti 4,3 posto, što je manje od naše jesenske prognoze (5,1 posto)", navodi u izjavi za javnost direktorica UMAR-a Maja Bednaš.

Tempo oporavka, procjenjuju u UMAR-u, ovisit će o brzini primjene cjepiva i ostalim politikama za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Pri tome će, ističe Bednaš, posebno važno biti "postupno i promišljeno djelovanje vezano za državne subvencije zbog epidemije, a financijska potpora i dalje će biti potrebna za buduće razvojne izazove".

U vezi tržišta rada, UMAR procjenjuje da će ove godine zaposlenost biti smanjenja za 1,2 posto, dok će broj nezaposlenih rasti za oko 15 posto.

"Oporavak tržišta rada odgodit će se za drugu polovicu sljedeće godine zbog zaoštrene epidemiološke situacije i trenutnog zatvaranja mnogih aktivnosti, pod pretpostavkom polaganog poboljšanja", kaže Bednaš.

Očekuje kako će mjere vlade, posebno u prvoj polovici iduće godine, i dalje ublažavati negativne posljedice na tržištu rada te biti postupno povlačene.

Tagovi: Ured za makroekonomske analize slovenske vlade, slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
TUŽBA
EU pokrenuo tužbu protiv Kine u WTO-u
BRUXELLES - Europska unija je u četvrtak pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Kine zbog nelegalne diskriminacije proizvoda iz Litve i iz drugih članica ako ti proizvodi imaju litvanske komponente.
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Fed najavio skoro povećanje kamatnih stopa
WASHINGTON - Federalne rezerve su u srijedu naznačile da bi uskoro mogle povisiti kamatne stope po prvi puta u više od tri godine.
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
SNIŽENE PROCJENE
Njemačka vlada snizila prognozu rasta u 2022.
BERLIN - Njemačka vlada snizila je u srijedu prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu za pola postotnog boda zbog kontinuiranog širenja zaraze covidom 19.
MMF: Sukob Ukrajine i Rusije produljio bi razdoblje povišene inflacije
INFLACIJA
MMF: Sukob Ukrajine i Rusije produljio bi razdoblje povišene inflacije
WASHINGTON - Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine vjerojatno bi dodatno povećala troškove energije i cijene robe za mnoge zemlje, pa bi se inflacija dulje zadržala na povišenoj razini, upozorila je dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda.
Slovenija: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu
UVOZ RADNIKA
Slovenija: Rekordan broj zahtjeva stranaca za radnu dozvolu
LJUBLJANA - U Sloveniji je zabilježen značajan porast zahtjeva za zapošljavanje stranaca tokom prošle godine, a Zavod za zapošljavanje je danas objavio da je u 2021. godini primljen 52.281 zahtjev za radnu dozvolu, najviše od 2015., kada je sadašnji sistem uveden.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE