GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 07:53
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.

Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) predviđa pad BDP-a za 6,7% u ovoj godini, što je nešto manje od prognoze u ljetnoj prognozi. Tada su predviđali pad od 7,6 posto. Međutim, nesigurnost vezana za epidemiološku situaciju i dalje je velika.

Sljedeće dvije godine uslijedit će oporavak, s ekonomskom aktivnošću koja se očekuje da dosegne razinu prije epidemije tek 2022. godine, rekao je Umar. Međutim, moguće nekontrolirano širenje novog koronavirusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakati poslovanje u uslugama i industriji.

"Ako se ovo dogodi ove godine, pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost također bi utjecali na sporiji i dugoročniji oporavak u narednim godinama", upozorila je na rizik direktorica Umara Maja Bednaš

Od lipnja prognoze za najvažnije trgovinske partnere za ovu godinu neznatno su se poboljšale, a oporavkom aktivnosti, a posebno dogovorom na razini EU-a o financijskom paketu za oporavak europskog gospodarstva, pokazatelji povjerenja također su se značajno poboljšali između svibnja i srpnja.

"To će, unatoč blagom padu nekih pokazatelja posljednjih tjedana, rezultirati nešto manjim godišnjim padom BDP-a od projiciranog u ljetnoj prognozi", rekli su u priopćenju za javnost.

Prema njihovoj prognozi, duboki pad u drugom tromjesečju pratit će porast aktivnosti, koji će se postupno razlikovati od pojedinih aktivnosti u prisutnosti novog koronavirusa i održavanja određenih restriktivnih mjera.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
PRORAČUN
Hrvatska među 17 članica EU s viškom u proračunu u 2019.
BRUXELLES - Hrvatska je uz još 16 zemalja Europske unije (EU) u 2019. bilježila višak u proračunu, ali je javni dug bio iznad gornje propisane granice od 60 posto BDP-a, pokazala je u četvrtak druga procjena Eurostata.
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
POSLJEDICE
Svjetska banka: Pandemija snažno ekonomski pogađa zapadni Balkan
WASHINGTON - Države zapadnog Balkana će u 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom doživjeti realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto, a najteže će posljedice osjetiti Crna Gora, Kosovo i Albanija, procjenjuje se u najnovijoj analizi Svjetske banke (WB).
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
DUG
Zemlje EU-a znatno povećale zaduživanje u drugom tromjesečju
BRUXELLES - Javni dug u Europskoj uniji i eurozoni snažno je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za financiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
PLAĆE
Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici vlade da će ukupna državna izdvajanja za plaće radnika u privatnom sektoru do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
PESIMIZAM
Raspoloženje njemačkih potrošača narušeno širenjem zaraze
BERLIN - Raspoloženje njemačkih potrošača pogoršano je zbog naglog porasta broja novozaraženih koronavirusom i straha od novog 'lockdowna', pokazalo je u četvrtak najnovije istraživanje agencije GfK.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE