GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 07:53
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.

Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) predviđa pad BDP-a za 6,7% u ovoj godini, što je nešto manje od prognoze u ljetnoj prognozi. Tada su predviđali pad od 7,6 posto. Međutim, nesigurnost vezana za epidemiološku situaciju i dalje je velika.

Sljedeće dvije godine uslijedit će oporavak, s ekonomskom aktivnošću koja se očekuje da dosegne razinu prije epidemije tek 2022. godine, rekao je Umar. Međutim, moguće nekontrolirano širenje novog koronavirusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakati poslovanje u uslugama i industriji.

"Ako se ovo dogodi ove godine, pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost također bi utjecali na sporiji i dugoročniji oporavak u narednim godinama", upozorila je na rizik direktorica Umara Maja Bednaš

Od lipnja prognoze za najvažnije trgovinske partnere za ovu godinu neznatno su se poboljšale, a oporavkom aktivnosti, a posebno dogovorom na razini EU-a o financijskom paketu za oporavak europskog gospodarstva, pokazatelji povjerenja također su se značajno poboljšali između svibnja i srpnja.

"To će, unatoč blagom padu nekih pokazatelja posljednjih tjedana, rezultirati nešto manjim godišnjim padom BDP-a od projiciranog u ljetnoj prognozi", rekli su u priopćenju za javnost.

Prema njihovoj prognozi, duboki pad u drugom tromjesečju pratit će porast aktivnosti, koji će se postupno razlikovati od pojedinih aktivnosti u prisutnosti novog koronavirusa i održavanja određenih restriktivnih mjera.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAPOSLENOST
Blagi rast broja zaposlenih u Hrvatskoj
ZAGREB - U Hrvatskoj je u prosincu prošle godine bilo nešto više od 1,57 milijuna zaposlenih, što je 0,1 posto više nego u studenom te 1,5 posto više nego u prosincu 2020., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
UVOZ RADNIKA
Njemačka želi svake godine uvesti 400.000 kvalificiranih radnika iz inozemstva
BERLIN - Nova njemačka koalicijska vlada želi svake godine iz inozemstva privući 400.000 kvalificiranih radnika kako bi riješila problem demografske neravnoteže i nedostatak radnika u ključnim sektorima, problem koji bi mogao usporiti gospodarski oporavak nakon pandemije.
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
KOČNICA
Lagarde: Prebrzo podizanje kamatnih stopa zakočilo bi gospodarstvo
FRANKFURT - Prebrzo podizanje kamatnih stopa u eurozoni uključuje i rizike, unatoč znatno ojačaloj inflaciji, jer bi gospodarski rast mogao usporiti, upozorila je u četvrtak predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde.
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
PORUKE
Aladrović: Što se tiče tržišta rada, 2022. bit će najbolja od osamostaljenja
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović izrazio je u srijedu uvjerenje kako će ova godina, što se tiče tržišta rada, biti najbolja unatrag 30 godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE