GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije

UMAR poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - UMAR je poboljšao procjene rasta slovenske ekonomije. Sloveniji za ovu godinu predviđa rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,6%, nakon što je u zimskoj prognozi očekivao rast od 4,3%.

"Trendovi u drugoj polovici prošle godine pokazali su da se poduzeća i potrošači sve više prilagođavaju novonastaloj situaciji. To, zajedno s poboljšanim izgledima u međunarodnom okruženju i manjim utjecajem na izvozni dio gospodarstva i građevine u drugom valu epidemije, dovela je do nešto veće prognoze za 2021. godinu, kao što smo i predviđali u prosincu prošle godine ", rekla je Maja Bednaš, ravnateljica Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR).

Zbog održavanja operativnih ograničenja u uslužnom sektoru, UMAR ne očekuje vidljiviji oporavak u prvom kvartalu ove godine. U drugom tromjesečju, s obzirom na predviđeno poboljšanje epidemiološke situacije, očekuje oporavak i u ovom segmentu, što će imati pozitivan utjecaj na rast privatne potrošnje, kao i ukupnu gospodarsku aktivnost.

Pod pretpostavkom da će restriktivne mjere biti dodatno ublažene u drugoj polovici godine s većim obuhvatom stanovništva cijepljenjem i time boljom kontrolom epidemije, gospodarski oporavak će se ubrzati do kraja godine. Međutim, potpora mjerama fiskalne politike na nacionalnoj i razini EU, zajedno s mjerama monetarne politike Europske središnje banke, i dalje će biti ključna, prema Umaru.

Prema Umaru, oporavak će se i dalje razlikovati od jedne do druge aktivnosti. Nastavit će se rast proizvodnje i građevine te s njima povezanih usluga. Slično tome, UMAR očekuje relativno visok rast investicija, posebno u infrastrukturu i stanovanje.

Postupnim otvaranjem uslužnih djelatnosti, od proljeća će se povećavati i privatna potrošnja; uz rast raspoloživog dohotka, tome će pridonijeti i oslobađanje štednje, a time i postupno smanjenje stope štednje kućanstava.

Na potrošnju kućanstava također će pozitivno utjecati planirani otkup turističkih bonova. Nastavit će se rast međunarodne trgovine, posebno robom i postupno u većini segmenata usluga, a najsporiji i najduži oporavak bit će u uslugama povezanim s turizmom. Prema Umaru, najviše pogođene službe mogle bi doseći razinu prije krize do 2023. godine.

Zapošljavanje će se ove godine postupno oporavljati kako se epidemiološka situacija smiri, dok će nezaposlenost u prosjeku ostati na sličnoj razini kao prošle godine. Pritom UMAR očekuje da će vladine mjere, posebno u prvoj polovici godine, nastaviti ublažavati negativne učinke koronske krize na tržište rada i samo će se postupno povlačiti.

Gospodarski oporavak nastavit će se tijekom sljedeće dvije godine, prema Umaru. Očekuje se da će rast sljedeće godine biti sličan ovogodišnjem, a očekuje se da će gospodarska aktivnost dosegnuti pretkriznu razinu 2019., čemu će pridonijeti i održavanje nekih mjera za ublažavanje posljedica ovogodišnje epidemije.

Pritom Ured predviđa da će (osobito 2022.) i dalje postojati određene mjere zaštite i ograničiti puni oporavak određenih uslužnih djelatnosti (npr. Putovanja). Nakon dvije godine relativno visokog rasta, Umar tada predviđa rast BDP-a od 3,3% za 2023. godinu. Rast zaposlenosti malo će ojačati s predviđenim nastavkom gospodarskog oporavka, ali prosječni broj nezaposlenih u 2023. i dalje će biti veći nego u 2019.

Pri objavljivanju proljetne prognoze, UMAR skreće pozornost na neizvjesnu epidemijsku situaciju kod kuće i kod najvažnijih trgovinskih partnera, koji su također povezani s najvećim rizicima za ostvarenje prognoze. To snažno ovisi o daljnjem tijeku epidemije i provedbi strategije cijepljenja. Postupno i namjerno povlačenje mjera za ublažavanje učinaka epidemije i prijelaz na njihovu razvojnu komponentu u okviru Plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira također će biti vrlo važni.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE